• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

04.04.2019

11:38

GLUMCI "BALKANSKE MEĐE" OLADILI LICEMERNE BRITANCE: Gde su bili kad su Šiptari rušili srpske crkve, kada je raketiran voz u Grdeličkoj klisuri...

Kultura

GLUMCI "BALKANSKE MEĐE" OLADILI LICEMERNE BRITANCE: Gde su bili kad su Šiptari rušili srpske crkve, kada je raketiran voz u Grdeličkoj klisuri...

Podeli vest

Nakon što se film ruskog reditelja Andreja Volgina našao na meti britanskog Tajmsa, koji tvrdi da je to "Putinova propaganda koja potkopava regionalni mir", oglasili su se i glumci

Aleksandar Srećković, koji u filmu glumi Albanca, pripadnika OVK, kaže da ga ovakve poruke nisu iznenadile.

- Nije neočekivano da će zapadni mediji koji su podržavali i opravdavali nezakoniti čin NATO bombardovanja Jugoslavije, osuditi film koji prikazuje našu istinu, da ga predstavljaju kao unošenje nemira na Balkan. Nije Tajms imao takve komentare kad su kosovski Šiptari tri dana sprovodili krvavi pir, ubijali ljude, rušili pravoslavne crkve... Nisu pisali takve tekstove kad je pogođen voz u Grdeličkoj klisuri... Ti mediji su masovno podržavali bombardovanje, to je mašinerija koja radi svoj posao - kaže Srećković.

Film "Balkanska međa", koji je nedavno premijerno prikazan u Rusiji i Srbiji, govori o desantu na Prištinski aerodrom, kada je ruska jedinica iz sastava Sfora zauzela aerodrom "Slatinu" neposredno po potpisivanju Kumanovskog sporazuma.

(FOTO/VIDEO) RUSI "MASAKRIRALI" TAJMSOVU KRITIKU FILMA "BALKANSKA MEĐA"! Licemerni Britanci optužili Putina da propagira rat na Balkanu, A ONDA SU DOBILI ZASLUŽEN ODGOVOR!

Foto: privatna arhiva/Aleksandar Srećković Kubura

Srećković podseća da je film baziran na istinitom događaju, ali da je u pitanju fikcija.

- Nismo pravili dokumentarni film. Ostali smo u nivou žanra i film nema poseban politički stav. Najmanje smo se, zapravo, bavili politikom. Reč je o antiratnoj drami, o strahotama rata, zverstvima i neljudskim postupcima koji iskaču na videlo u ratnim okolnostima. "Balkanska međa" je opomena na rat, a kraj nosi ljubavnu priču i antiratnu poruku - kaže Srećković i dodaje:

- U američkoj produkciji, u filmovima sa tom tematikom, uvek su Srbe predstavljali kao ubice i divljake, a u tim ostvarenjima igrale su i velike holivudske zvezde. Ne vidim da u "Međi" ima više propagande nego što ima američke propagande u njihovim ratnim filmovma.

(VIDEO) RUSKI MINISTAR VOJNIM REGRUTIMA: Obavezno pogledajte film Balkanska međa! Naši momci su heroji, TIME SE MORAMO PONOSITI!

Foto: informer.rs

Kako je u izjavi za Sputnjik naglasio i režiser Andrej Volgin, iako je film inspirisan istorijskim događajima, reč je ipak o umetničkom delu.

- Bez obzira na tematiku, film "Balkanska međa" šalje snažnu antiratnu poruku, poruku mira i pomirenja. Ovo je priča o ljubavi, savesti, žrtvi i podvigu. Rat je u njemu prikazan brutalno, bez ulepšavanja, i to je važno. Opet, s druge strane, nismo dugo imali ovakav film. Mada je rat prikazan na jedan surov način, vizuelno je jako ubedljiv i privlačan - rekao je nedavno za Novosti, Miloš Biković, najavljujući film "Balkanska međa".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Silvester

pre 5 godina

kosovo ne bo nikoli prišlo nikamor.schengenska meja bo pa sigurno na sotli,kolpi in muri

Slavan

pre 5 godina

Pa sve sto ne odhovara zapadu je propaganda. Kako su Rusi mogli tajno da stignu na Slatinu? A zatim sok.na aerodromu droga zbog cega i inace Srbija napadnuta s Kosovo.oteto za skladiste istog. Zamislite stigli pre alijanse..

Nedim

pre 5 godina

Ti Englezi su nezahvalni i brzo zaborave dobre ljude!Ovih dana na kanalu History gledao sam film o Draganu Popovu našem čoveku koji je za Britance u 2.SV.ratu slao lažne vesti Nemcima i tvrdio u svojim lažnim izveštajima da će DAN D biti kod Kalea a ne u Normandiji.Nemci su poverovali u to i Romel je poslao već trupe ka Normandiji a Hitler ih je odmah vratrio.

Dalibor

pre 5 godina

Sve pohvale za naše glumce. Film puštati svuda po svetu, neka svet zna istinu. Dogorelo je i zlotvornoj koaliciji Amerike i Engleske. Živela Srbija, složno do " kraja"

ludi milojko

pre 5 godina

Pa gde su bili??? Pa ovi nasi glumci kao da su sa marasa pali, gde su englezi bili za vreme raketiranja voza, pa bili su na nebu i bacali bombe zajedno sa onima sto su raketirali voz, kad su rusilio crkve siptari engleski vojnici su mirno gledali... i sad pitanje gde su bili, ajde bre... i nasi glumci znaju ponekad bas glupo da pitaju, sacuvaj boze....

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17