• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

07.02.2016

12:30

OŠTRA KRITIKA DRUŠTVA! Novi roman Umberta Eka "Nulti broj"!

Zanimljivosti

OŠTRA KRITIKA DRUŠTVA! Novi roman Umberta Eka "Nulti broj"!

Podeli vest

Umberto Eko, sjajni italijanski pisac, filozof, esejista, lingvista jedan od najznačajnijih mislilaca našeg doba, redovni je profesor semiotike, ali njegov nemirni duh nikada ne miruje pa, pored naučnih studija, piše novinske kolumne i romane, a najnoviji mu je "Nulti broj"

Iako piše novinske kolumne pa mu je dobro poznat svet medija, Eko se ne ustručava da ga veoma oštro kriitkuje u "Nultom broju" koji je groteskna parodija novinarstva i novinara uvek spremnih da svoj profesionlani integritet "prodaju za šaku dolara".

U romanu su izloženi ruglu svi slojevi italijanskog društva, pre svega političari spremni da slažu, varaju, kradu, ako treba i otimaju, krše zakone koje su sami izglasali a sve radi lične koristi i napredovanja u karijeri.

Pisac se ne libi da kritikuje crkvene oce, policiju, uvek na usluzi mafiji ili vlasnicima sumnjivo stečenog kapitala, jer svako se može kupiti samo je pitanje visina cene.

Da bi pokazao koliko je štampa korumpirana, Eko je kao temu odabrao pokretanje novog lista čiji vlasnik bi ga koristio ili da lansira laži ili da drži u šahu neke uticajne ljude preteći im da će objaviti njihov navodno "prljavi veš" ili da bi o nekima prikupio kompromitujući materijal koji bi čuvao u dosijeima kao "Damoklov mač".

Ako neko od naivnih saradnika koji pripremaju nulti broj predloži neku temu, glavni urednik mora prvo da proveri sa vlasnikom da li mu određena tema može naškoditi ili je pogodna građa za buduće ucene.

Sedmočlana redakcija, među njima i narator, cinični, neuspešni pisac-gubitnik koji pokazuje samo tragove humanosti kada se zaljubi u mladu pripravnicu koja je dobila zadatak da piše horoskop, uči se da insinuira da zna mnoge tajne i to neki tako dobro rade da jedan od njih biva ubijen, što konačno zaplaši i vlasnika koji odlučuje da digne ruke od ovog projekta.

POČAST DOSTOJEVSKOM! U Sankt Peterburgu izložba povodom 150 godina od romana "Zločin i kazna"!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija