• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

11.03.2017

23:36

KONAČNO REŠENA MISTERIJA DA VINČIJEVE SLIKE?! Mona Liza se smeši jer je srećna?!

Kultura

KONAČNO REŠENA MISTERIJA DA VINČIJEVE SLIKE?! Mona Liza se smeši jer je srećna?!

Podeli vest

Zagonetna Mona Liza se smeši jer je "jednostavno srećna žena", saopštili su naučnici u analizi njenog osmeha

Svetska fascinacija remek delom renesansnog umetnika Leonarda da Vinčija (1452-1519) zapravo je fascinacija neodredjenim izrazom na licu mlade Djokonde, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Sajentifik riports (Scientific Reports) koje tvrdi da je delimično uspeo da otkrije misterije te slike.

Istraživači su pozvali 12 ispitanika kojima su predstavili seriju crno-belih fotografija na kojima je predstavljen osmeh Mona Lize s blagim varijacija na nivou krajeva usana.

Slike su ispitanicima predstavljene u različitim redosledu na kojem su se smenjivale slike s pravim osmehom i drugim s neznatnim promenama na usnama. Ta serije slika je ispitanicima predstavljena 30 puta.

- S obzirom na opise istoričara umetnosti, očekivali smo da će ispitanici imati neodredjen stav prema originalu. Na naše veliko iznenadjenjo, svi su prepoznali original tvrdeći da je to osmeh sreće - rekao je Frans presu Jirgen Komajer, neurolog sa Univerziteta u Frajburgu i koautor studije.

Naučnici su priznali da se njihovo istraživanje odnosi samo na ispitivanje izraza lica, odnosno da li je tužno ili srećno, ne uzimajući obzir druge vrste emocija. 

Holandski naučnici su 2005. godine sproveli ispitivanje na istu temu, ali koristeći drugačiji metod.

Djokonda bila je podrvgnuta softveru za prepoznavanje emocija. Algoritam je uzeo u obzir zaobljenost usana, promene na obrazima i oko očiju. 

Naučnici su došli do zaključka da se na licu čuvene Djokonde pojavljuje šest vrsta emocija. Njen osmeh je označavao izmedju ostalog, 83 odsto sreće, devet odsto prezira, šest odsto straha i dva osto besa.

Slika je izradjena uljanom tehnikom na ploči od drveta topole. Pretpostavlja se da je to portret mlade firentinske dame, Lize Gerardini, koja je bila supruga bogatog trgovca svilom Frančeska del Djokonda.

Da Vinčijeva "Mona Liza" je izložena u francuskom muzeju Luvr, gde je zaštićena neprobojnim staklom. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17