• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs/Informer.rs

12.12.2020

09:19

Evo kako je čuveni Velimir Bata Živojinović dobio NADIMAK! Ovako su ga zvali i pre nego što je postao poznat!

Kultura

Evo kako je čuveni Velimir Bata Živojinović dobio NADIMAK! Ovako su ga zvali i pre nego što je postao poznat!

Podeli vest

Glumac Velimir Bata Živojinović nas je napustio pre četiri godine, a brojne uloge svedoče o njegovoj karijeri i slavi. Iza imena glumca uvek je stajao nadimak Bata, a ono što malo ko zna jeste da ga je dobio mnogo pre nego što je postao poznat.

Njegov sin Miljko je jednom prilikom ispričao i kako je do toga došlo.

- Bata je imao dve starije sestre, Nadu i Caleta. Cale je bila mala kada se otac rodio i ona je prva, još kao devojčica, počela da mu tepa ‘bato’. Kada je upisao srednju glumačku školu u Nišu, susreo se sa direktorom, pesnikom i jednim od naših najvećih šekspirologa, njegovim imenjakom Velimirom Živojinovićem - počeo je priču Miljko Živojinović.

Foto: HIT dodatak/informer

- Već na početku školske godine, paketi koje su njih dvojica dobijali su često završavali kod onog ‘pogrešnog’ Velimira. Bata bi tako dobijao knjige na engleskom jeziku, a direktor škole kajmak i sir iz Koraćice. Direktor ga je pozvao jednog dana da to razreše i pitao ga: ‘Mali, je l’ ti imaš neki nadimak?’. On mu je potvrdno odgovorio. ‘Odlično, od danas ćeš ti biti Bata Živojinović, a ja ću se potpisivati svojim pseudonimom Masuka - ispričao je Batin.

Podsetimo, Bata Živojinović preminuo je 22. maja 2016. godine. Bio je najpoznatiji po ulogama u partizanskim filmovima u vezi sa Drugim svetskim ratom.

Foto: HIT dodatak/informer

Na filmskom platnu je debitovao 1955. godine u filmu Pesma sa Kumbare. Glumio je u oko 350 filmova, među kojima je i 17 vesterna snimljenih u Nemačkoj za koje se gotovo i ne zna. Snimao je filmove u kojima je igrao glavne uloge na prostorima svih bivših jugoslovenskih republika. Jedan je od rodonačelnika tzv. crnog talasa u jugoslovenskom filmu, nastalog početkom šezdesetih, u kojima je kontinuirano nastupao sve do kasnih sedamdesetih godina 20. veka. Paralelno s njima, igrao je i u partizanskim filmovima u kojima se proslavio takođe tokom ’60-ih i ’70-ih, a jedan od njih — Valter brani Sarajevo — doneo mu je veliku popularnost u Kini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija