• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.09.2022

11:56

PRVI PUT U SRBIJI! Predstavljena knjiga koja obrađuje pravne aspekte likovnih umetnosti!

Milan Ilić

Kultura

PRVI PUT U SRBIJI! Predstavljena knjiga koja obrađuje pravne aspekte likovnih umetnosti!

Podeli vest

U atrijumu Narodnog muzeja predstavljena je knjiga advokata Dragana Z. Milića – Pravo likovnih umetnosti u izdanju Službenog glasnika

Knjiga koja je predstavljena namenjena je umetnicima, ali i pravnicima i ona predstavlja prvo monografsko delo koje obrađuje ovu tematiku kod nas u Srbiji.

Petar V. Arbutina, direktor Glasnikovog Sektora za izdavanje knjiga, Miodrag Radojević urednik Pravne biblioteke i Prof Dr Mario Lukinović govorili su o značaju ove knjige kao i o njenim dobrim stranama.

Autorsko pravo nad umetničkim delom. pravni aspekti umnožavanja umetničkog dela, uticaj novih tehnologija, promet originalnih primeraka umetničkih dela i utvrđivanje njihovw autentičnosti su samo neke od tema koje su obrađene u knjizi.

Foto: Milan Ilić

Autor Dragan Z. Milić objasnio je čime je bio inspirisan kao stvaralac i pisac knjige.

- Monografija "Pravo likovnih umetnosti" nastala je iz potrebe da se likovna umetnost i umetnička dela sagledaju iz jednog drugog ugla kakav je pravna nauka, teorija, praksa i regulativa. Zbog toga je pisanje monografije bilo vrlo inspirativno za mene - bio sam u prilici da i sam mnogo naučim. Sabrao sam mnoge aspekte prava, različite pravne grane, odnosno bio sam u mogućnosti da upoznam stranu sudsku praksu, prvenstveno američku, pošto je Njujork centar kulture i prometa umetničkih dela i oni imaju najrazvijenije slučajeve po kojima su poznati. Verujem da svako ko se bavi pravom, pogotovo pravom intelektualne svojine i prometom umetničkih dela, može mnogo toga da nauči, odnosno nadogradi svoje znanje čitajući ovu knjigu kao što sam i ja sam kada sam je pisao - zaključuje autor knjige, advokat Dragan Z. Milić.

Foto: Milan Ilić

Dragan Z Milić

Recenzent i profesor na Pravnom fakultetu Union, prof. Dr Mario Lukinović, osvrnuo se na to kome je knjiga zapravo namenjena kao i na to šta je  poseban kvalitet ovog izdanja.

- Knjiga advokata Dragana Milića je izuzetno korisno štivo. Široki krug čitalačke javnosti imaće mnoštvo benefita od nje, pre svega oni koji se bave likovnom umetnošću ali i oni koje interesuje pravo intelektualne svojine i posebno autorsko pravo. U našem javnom diskursu mnogo su pominjana autorska prava, a premalo je stručnih i naučnih knjiga koje se na adekvatan način bave time. Poseban kvalitet ovog izdanja je i mnoštvo studija slučajeva koji prenose pravo iz uporedno pravne prakse i značajno nam oslikavaju kako to zapravo izgleda u praksi. Naša praksa je u tom domenu sužena, što je i logično za čitav svet, a kolega je posegnuo za najboljim i najreprezentativnijim primerima što olakšava čitanje i razumevanje takve materije, ali i svima koji se bave stručnije daje upustva za dalje delovanje.

Zainteresovani će u knjizi moći da pronađu praktične primere iz različitih sudskih praksi, ali i podrobna teorijska objašnjenja i analize pojmova.

Foto: Milan Ilić

Ona čini osnovu za razvoj ove pravne oblasti koja do sada na našim prostorima nije dovoljna razvijena iako su tržište i različite aktivnosti umetnika već neko vreme stvorile prostor u kome je primena ove pravne oblasti neophodna.

- U oblasti pravne književnosti malo je knjiga u svetu, a osobito kod nas, koje na sveobuhvatan i stručan način istražuju odnos prava i umetnosti, odnosno pravne aspekte likovne umetnosti. Advokat Dragan Milić učinio je to na način dostojan poštovanja, otkrivajući i razrešavajući brojne nedoumice i pružajući odgovore na mnoga pitanja u vezi sa zaštitom autorskog prava u oblasti umetnosti. Zbog toga objavljivanje monografije Pravo likovne umetnosti predstavlja pionirski korak u pravnom izdavaštvu u korist, pre svega, učesnicima u pravnom prometu umetničkih dela - zaključio je Miodrag Radojević urednik Pravne biblioteke.

Direktor Glasnikovog Sektora za izdavanje knjiga, Petar V. Arbutina, smatra da je autor Milić u segmentu prava i umetnosti, otvorio novi aspekt istraživanja.

- Da je Dragan Milić u svojoj knjizi Pravo likovnih umetnosti samo otvorio jedan širok spektar terminologije koja definiše i objektivizuje sve ono što bi pravo umetnosti uopšte bilo, učinio bi veliki posao. Međutim, on je raširio svoj dijapazon, i usuđujem se da kažem, otvorio novi aspekt istraživanja - i što je možda važnije, razumevanja jer umetnost u tome svemu evoluira - kaže Petar V. Arbutina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija