• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: infor,er.rs/beta.rs

06.04.2023

14:00

PREMINUO ČUVENI SRPSKI DŽEZER! Duško Gojković umro u Minhenu!

Youtube printscreeen

Kultura

PREMINUO ČUVENI SRPSKI DŽEZER! Duško Gojković umro u Minhenu!

Podeli vest

Istaknuti svetski džez trubač, kompozitor i aranžer Duško Gojković preminuo je sinoć u Minhenu u 92. godini.

- Gojković je tokom svoje profesionalne karijere izgradio sopstveni stil sviranja prepoznatljiv po preciznosti, briljantnosti tehnike, toplom zvuku, kao i melodičnosti, koja se naročito isticala u njegovim kompozicijama- saopštio je RTS. 

Foto: Youtube printscreeen

Duško Gojković


Od 1955. godine nastupao je sa istaknutim muzičarima, među kojima su Dizi Gilespi, Džeri Maligan, Sten Gec, Soni Rolins, Li Konic, Čet Bejker, Vudi Herman, Džoni Grifin, Mal Voldron, Fil Vuds, Tomi Flanagan, Keni Klark, Majls Dejvis, Oskar Petiford, Djuk Džordan, Slajd Hempton i mnogi drugi. 

Rođen 1931. godine u Jajcu (BiH), završio je Muzičku akademiju u Beogradu (1953).

Sviračku karijeru započeo je u Diksilend orkestru, a već s osamnaest godina postao je član Big benda Radio Beograda. Karijeru je nastavio u Zapadnoj Nemačkoj, a 1961. godine dobio je stipendiju da studira na Berkliju (SAD). 

Gojkovićeva diskografija obuhvata preko 200 albuma, od kojih je preko 30 objavio pod svojim imenom i autorstvom muzike.

Među istaknutim albumima se izdvajaju: "Soul Connection", "Bebop Citi", "Balkan Connection", "Balkan Blue", "In My Dreams", "Samba do Mar", "Latin Haze", ... 

Kao muzičar koji je potekao iz Big Benda RTS, Duško Gojković je tokom svoje karijere delovao i kao šef dirigent i solista tog ansambla. Takođe, ostvario je veliki broj aranžama pisanih specijalno za taj orkestar, a oni su danas deo stalnog repertoara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SRPSKA MUZIČKA SCENA NA MENT FESTIVALU
Kultura

SRPSKA MUZIČKA SCENA NA MENT FESTIVALU

Više od stotinu održanih sastanaka muzičkih profesionalaca iz Srbije i četiri nastupa domaćih izvođača u zvaničnom programu festivala, rezultati su prvog zvaničnog i ujedinjenog nastupa srpske muzičke scene na najvećem festivalu i muzičkoj konferenciji u ovom delu Evrope - MENT u Ljubljani, ostvaren kroz program nacionalne platforme Srbija stvara muziku.

05.04.2023

20:01

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Magazin

Džet set

Srbija