• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.04.2023

20:01

SRPSKA MUZIČKA SCENA NA MENT FESTIVALU

ment festival

Kultura

SRPSKA MUZIČKA SCENA NA MENT FESTIVALU

Podeli vest

Više od stotinu održanih sastanaka muzičkih profesionalaca iz Srbije i četiri nastupa domaćih izvođača u zvaničnom programu festivala, rezultati su prvog zvaničnog i ujedinjenog nastupa srpske muzičke scene na najvećem festivalu i muzičkoj konferenciji u ovom delu Evrope - MENT u Ljubljani, ostvaren kroz program nacionalne platforme Srbija stvara muziku.

Deveto izdanje festivala okupilo je više od 6.000 ljubitelja muzike i 700 eksperata iz muzičke industrije iz ukupno 31 države. U okviru programa ”Meet the Serbian Music Professionals” učestvovalo je 11 organizacija iz Srbije koji su održali gotovo 110 sastanaka sa predstavnicima iz Estonije, Francuske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Hrvatske itd. U okviru ovog koncepta, učestvovali su EXIT Festival, Arsenal Fest, Dom omladine Beograd, Belgrade Beer Fest / SKYMUSIC, Vrigin Music Label" Universal Music, Bassivity digital, SKCNS Fabrika iz Novog Sada, SKC Kragujevac, Kontakt, Charm Music Srbija i Kvaka 22, dok su u ostalim segmentima učestvovali i Glitch records, Krokodil studio, Pop depresija i Kišobran, Radio Beograd 1, Oblakoder magazin, Believe Srbija.

Foto: SRPSKA MUZIČKA SCENA

U okviru zvaničnog programa prvi put je održan i prijem u organizaciji Srbija stvara muziku, na kojoj su okupljeni delegati imali priliku da se upoznaju i uvežu sa programom i aktivnostima domaćih organizacija. Čak četiri izvođača koji su nastupili u zvaničnom festivalskom programu festivala - Bojana Vunturišević, Džipsi, proto tip i Klotljudi, bez sumnje su izazvali pažnju publike i stručne muzičke javnosti. U okviru konferencijskog programa delegati iz Srbije učestvovali su na ukupno šest panela koja su se ticala muzičke industrije, izvoza muzike, muzičkih platformi i kanala promocije, novih izvođača ali i novih tokova i trendova u muzici.
- Dugoročni benefit ovako udruženog nastupa naše muzičke scene svakako je razvoj muzičkog sektora u Srbiji kroz ostvarivanje nove međunarodne saradnje, razmena iskustava, ali i predstavljanje i umrežavanje talentovanih domaćih umetnika s relevantnim međunarodnim učesnicima u ovoj razvijenoj industriji - agentima, bukerima, organizatorima
festivala, lejblovima. To je način da podržimo naše profesionalce i talentovane izvođače da se predstave na međunarodnom tržištu, ali i da predstavimo Srbiju u svetlu kreativne i inovativne zemlje -
 istakla je tom prilikom Ana Ilić, savetnica za kreativne industrije i turizam koja predvodi tim nacionalne platforme Srbija stvara / Serbia creates.

- Ovo je nova era u promociji muzike i muzičke industrije iz Srbije i važna je prekretnica za sve nas koji se muzikom profesionalno bavimo. Prvi put imamo jednu ozbiljnu strukturu u podršci za predstavljanje muzičke industrije Srbije i nadamo se da će se ova praksa nastaviti ne samo na MENT-u već i na drugim konferencijama u svetu - izjavio je Nikola Jovanović, jedan od delegata i Vice President Virgin Music Label & Artist Services i Head of Society Relations Universal Music (zapadni Balkan).




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Magazin

Džet set

Srbija