• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

10.10.2023

19:32

Najkraći nastup u Breginoj karijeri! Kako su "Dugmići" zbog jednog Titovog poteza posle osam sekundi skinuti sa scene!

Printscreen, Profimedia

Kultura

Najkraći nastup u Breginoj karijeri! Kako su "Dugmići" zbog jednog Titovog poteza posle osam sekundi skinuti sa scene!

Podeli vest

Brega je svojevremeno progovorio o čuvenim incidentru i otkrio kako je Tito zaista reagovao na pesme "Bijelog dugmeta".

"Bijelo Dugme" je jedna od najuticajnijih i najvoljenijih rok grupa u bivšoj Jugoslaviji, ali i širom Balkana. Članovi kultnog benda su postali poznati po sposobnosti da kombinuju različite muzičke žanrove, a njihova muzika je bila emotivna, dok su tekstovi često nosili dublje društvene i političke poruke. Pesme kao što su "Šta bi dao da si na mom mestu," "Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac," i "Ne spavaj mala moja muzika dok svira" postale su klasici i danas se smatraju himnama mnogih generacija.

 

 

Čuveni sastav je osnovan 1974. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Grupa je prvobitno osnovana od strane Gorana Bregovića, tada mladog i talentovanog muzičara, kao i Zije Ćerimagića (klavijature), i Željka Bebeka (vokal) koji je postao njihov prvi frontmen. Kasnije su im se pridružili i drugi izvanredni muzičari, kao što su Milić Vukašinović (bubnjevi), Ipe Ivandić (bas gitara), i Vlado Pravdić (gitara).

Ni "Dugmići" nisu bili imuni na turbulencije koje su pratile raspad Jugoslavije. Grupa se raspala i ponovo okupila nekoliko puta tokom svoje karijere, menjajući sastav i eksperimentišući sa zvukom. Bez obzira na sve te izazove, njihova muzika i nasleđe ostali su neporecivi.

Foto: printscreen

 

 

Legendarni nastup pred Titom

Goran Bregović. govoreći jednom prilikom o politizaciji muzike, opisao je kako je izgledalo kada su zasvirali pred predsednikom SFRJ Josipom Brozom Titom, te se osvrnuo na tvrdnje da je njegov "pastirski-rok bend" bio državni projekat.

- A to da je "Bijelo dugme" bilo državni projekat? Sećam se kad su nas pozvali da sviramo Titu za Novu godinu. Neki unuci Titovi su pevali: "Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac", pa su doveli taj bend što peva tu pesmu jer su shvatili da drug Tito želi da čuje baš to - objašnava Brega i dodaje:

Foto: Printscreen

 

 

Ali kako je Tito posle pet sekundi naše svirke začepio uši, skinuli su nas sa bine posle nekih osam sekundi. Tako da sam najviše deset sekundi svirao kao državni projekt - rekao je Bregović u intervjuu za "Nedeljnik".

Isti je događaj svojevremeno komentarisala i Tereza Kesovija koja je okrenula priču i rekla da oni nisu zapravo oterani, već je Tito bio taj koji nije mogao da ih sluša, pa je izašao iz prostorije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO! Petković je preneo jasnu poruku, ovo se čeka 11 godina
Politika

Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO! Petković je preneo jasnu poruku, ovo se čeka 11 godina

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, zajedno sa ambasadorom Markom Đurićem, razgovarao je danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu i predstavnikom Delegacije Evropske unije o neophodnosti formiranja ZSO, poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koji je nedavno održan u Briselu, kao i o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM.

02.05.2024

14:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija