• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.11.2023

18:34

Paja Jovanović se vraća u Srbiju! Delo čuvenog umetnika dostiglo cenu od 350.000 evra, poznat i kupac!

Informer/wikipedia

Kultura

Paja Jovanović se vraća u Srbiju! Delo čuvenog umetnika dostiglo cenu od 350.000 evra, poznat i kupac!

Podeli vest

Remek-delo Paje Jovanovića (1859-1957) vraća se u Srbiju! Slika "Odmor bašibozuka" kupio je danas na aukciji kuće "Sotbi" iz Londona za 240.000 funti (275.000 evra) Muzej grada Beograda, koji čuva dela i legat našeg velikog umetnika. Na tu cifu se dodaje i porez, pa ćemo je platiti 304.800 funti (oko 350.000 evra).

Muzej ne bi mogao da vrati ovu sliku kući da nije bilo podrške predsednika Aleksandra Vučića, Ministarstva finansija i Ministarstva kulture.

Foto: Informer/wikipedia

 
Orijent

Njena procenjena početna vrednost bila je od 70.000 do 100.000 funti. Ulje na dasci je dimenzija s ramom 68 sa 60,5 centimetara, bez rama 41 sa 32,5 centimetara.

Još jedna slika Paje Jovanovića bila je na aukciji u istoj aukcijskoj kući u Londonu 2018. godine - "Dva bašibozuka ispred kapije". Tada je ovo delo dostiglo cenu od preko pola miliona evra i tako postalo najskuplje prodata slika jednog srpskog slikara. Početna procenjena cena bila je 150.000 funti, a prodata je za tri puta veću sumu, čime je oboren i rekord za vrednost jedne Jovanovićeve slike. Do tada najveću tržišnu vrednost držala je njegova slika "Ukrotitelj zmija", koja je 1999. godine na aukciji kod "Kristija" u Njujorku prodata za nešto više od 168.000 evra.

Bogat opus

Pavle Paja Jovanović rođen je 1859. u Vršcu, a preminuo je 1957. u Beču. Bio je jedan od najvećih srpskih slikara i tipičan predstavnik akademskog realizma. Od 1895. godine Paja Jovanović je počeo da slika istorijske kompozicije, poput "Seoba Srba" pod Arsenijem III Čarnojevićem.

Foto: Informer/wikipedia

 

Naslikao je brojna platna, među kojima je "Bitka u Teutoburškoj šumi", "Ženidba hercoga Ferija IV s Jelisavetom Habzburškom", Po porudžbini kralja Milana Obrenovića naslikao je "Takovski ustanak", autor je i dela "Proglašenje Dušanovog zakonika", "Krunisanje cara Dušana". Čuvena dela Paje Jovanovića su i "Borba petlova", "Guslar", "Kićenje neveste"...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!
Sami su to tražili

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!

Demokratija je u Evropi zamišljena kao osnovna vrednost koju podržava šira javnost širom kontinenta. Istovremeno, a talas ekstremne desnice, čiji se vrhunac očekuje tokom evropskih izbora u junu, smatra se samo prolaznom političkom pojavom. I dalje se veruje da će evropska demokratija opstati - iako zvuči utešno, to nije sasvim tačno, piše Politiko .

21.05.2024

19:30

Magazin

Džet set

Srbija