• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. A.

15.11.2023

16:11

Nije se izdizao u visine , kao da nije zvezda! Meštani sela Gornji Račnik u kome je Laušević snimao "Korene" žale za njim

privatna arhiva

Kultura

Nije se izdizao u visine , kao da nije zvezda! Meštani sela Gornji Račnik u kome je Laušević snimao "Korene" žale za njim

Podeli vest

Meštani sela Gornji Račnik kod Jogodine, gde su snimane serijje "Koreni" i "Veme zla" na vest o smrti glumca Žarka Lauševića, podsetili su se dana koje je on radno sa ostalim kolegama proveo u njihovom kraju.

Dragan Gligorijević, u čijoj kući su snimljeni brojni kadrovi za serije "Koreni" i "Vreme zla", kaže da nikada neće zaboraviti to vreme i druženje sa ekipom glumaca, a posebno sa Lauševićem. 

Foto: privatna arhiva

Žarko Laušević je van snimanja bio oduševljen selom Donji Račnik

- Svima u Gornjem Račniku bilo je izuzetno drago što glumci dolaze u naše selo. Lično sam bio veoma ponosan što će Laušević kao Aćim Katić da snima u mojoj staroj kući. Ostaće mi u lepom sećanju. Van snimanja bio je veoma skroman i tih. Nije se izdizao u visine. Kao da nije poznat glumac i naša velika zvezda. Prema svima je bio ljubazan i predusretljiv, sa svima je imao vremena da popriča - rekao je za Informer Gligorijević. 

Foto: privatna arhiva

Snimanje serije "Koreni" u Donjem Račniku 2017.

Kuća Aćima Katića u seriji je kuća Gligorijevića star 139 godina, jedna od dve jedinstvene i očuvane građevine iz 19. veka, prema proceni stručnjaka Zavoda za zaštitu kulture u Kragujevcu.

- To je bilo interesantno i Lauševiću. Raspitivao se o kući, ko ju je sagradio i kada, a bio je impresioniran i ostalim starim kućama u selu. Rekao je da treba da ih čuvamo kao zenicu oka, jer je malo kuća u Srbiji u kojima mogu da se snimaju filmovi iz tih epoha – otkriva nam Gligorijević.

Foto: privatna arhiva

Žarko Laušević sa Dragan Gligorijević i decom statistima

Kaže da je Laušević rado izlazio u susret svim statistima. 

- Ma uvek je imao neku lepu reč i rado se fotografisao. Često je išao na jahanje sa čovekom koji je iznajmljivao konja za potrebe filma, jer je trebalo da se konj privikne na njega. Ostaće mi u sećanju kao vrhunski glumac, koji je tako umeo da se preobrazi kad snima, da, što kažu, uđe u lik koji glumi. Većina meštana se pojavljuju kao statisti i to vreme i Žarka Lauševića pamtićemo doveka. Neka mu je večna slava - poručio je u ime meštna Gornjeg Račnika Dragan Gligorijević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija