• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.02.2024

18:46

Zbog ovih reči plakala je cela Srbija! Pre tačno šest godina napustio nas je velikan srpskog glumišta

Fah

Kultura

Zbog ovih reči plakala je cela Srbija! Pre tačno šest godina napustio nas je velikan srpskog glumišta

Podeli vest

Danas se navršava šest godina od smrti čuvenog srpskog glumca Nebojše Glogovca, koji je preminuo od karcinoma pluća.

Glumca je bolest odnela za samo mesec dana. Agresivan kancer koji se “rodio” u njegovim plućima, brzo je matastazama, te napao i njegovu jetru zbog čega nije mogao da se operiše, uprkos svim naporima lekara.

Borba do kraja

Već na prvom pregledu saznao je da je bolest u poodmakloj fazi. Ipak, želeo je da se bori. Pomoć je potražio od čuvene doktorke u Nemačkoj, gde se podvrgnuo detaljnim analizama koje traju pet dana. Međutim, već posle trećeg saznao je zastrašujuću vest - da neće uspeti da se izleči.

- Bolje da ova dva dana provedete s porodicom - rečeno mu je u Nemačkoj.

Odmah se vratio u Srbiju kako bi poslednje trenutke bio sa suprugom i troje dece. Ipak, ni tada nije želeo da se tako lako preda, već se lavovski borio.

Foto: ATA Images

 

Bogata karijera

Svoju bogatu karijeru započeo je 1987. godine, ulogom u seriji "Bolji život", u kojoj je glumio Bobinog školskog druga.

Prvi put je igrao na filmu 1994. godine, kada je oživeo lik Fadila, vojnika JNA u ratnoj drami "Vukovar, jedna priča". Film "Ubistvo s predumišljajem" doneo mu je prvu glavnu ulogu na filmu, a uloga Bogdana, Srbina iz Hrvatske koji je ranjen u ratu, donela mu je nagradu "Car Konstantin" na Filmskom festivalu u Nišu.

Publika ga pamti i po filmovima "Nebeska udica", "Munje", "Bumerang", "Država mrtvih", "Kad porastem biću Kengur", "Klopka" za koju je dobio nekoliko nagrada na međunarodnim festivalima širom sveta, kao i u serijama "Vratiće se rode", "Moj rođak sa sela", Vojna akademija", "Žene sa Dedinja" i "Ravna Gora". Svoju poslednju ulogu pred kamerama odigrao je u filmu "Južni Vetar", gde je oživeo lik Goluba, ali premijeru nije dočekao.

 

Dobitnik je brojnih priznanja među kojima se izdvajaju Car Konstantin za najbolju mušku ulogu u filmu "Ubistvo s predumišljajem", Dobričin prsten, Sterijina nagrada, nagrada Zoran Radmilović....

Foto: ATA Images

 

Reči zbog kojih je Srbija plakala

U moru uloga ovog izvanrednog dramskog umetnika, izdvaja se rola sveštenika u seriji "Moj rođak sa sela", gde je otpevao pesmu "A što ti je, mila kćeri" u sceni ispovedanja starice koja je na samrti.

U njoj, Glogovac razgovara sa staricom o životu i smrti:

"Bilo mi je lepo".

"To je samo putovanje. Svi ćemo mi tamo", odgovorio joj je on.

"Kako znate?"

"Verujem, majko. Tako znam".

"Da li biste hteli nešto da mi otpevate? Ali ne crkveno... Nešto o mladosti".

Nakon ovih reči Glogovac je zapevao stihove pesme "A što ti je mila kćeri", koji su rasplakali celu Srbiju. U pitanju je narodna pesma koju je otpevala Silvana Armenulić, a pre nje je izvela Radmila Dimić.

 

Nakon Glogovčeve smrti ustanovljena je nagrda sa njegovim imenom. Dramski umetnik počiva u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Magazin

Džet set

Srbija