• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D.S.

01.04.2024

16:38

Izložba "Bata u 90 slika": Postavka prepuna simbolike, uskoro će se naći i u ovoj azijskoj zemlji

Branko Pantelić/Ataimages

Kultura

Izložba "Bata u 90 slika": Postavka prepuna simbolike, uskoro će se naći i u ovoj azijskoj zemlji

Podeli vest

Danas je u zgradi Borbe svečano otvorena izložba "Bata u 90 slika" posvećena Velimiru Bati Živojinoviću, jednom od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca.

U prisustvu mnogobrojnih prijatelja porodice Bate Živojinovića i njegovih poštovalaca postavka koja je pretpremijerno prikazana u Istočnom Novom Sarajevu sada je doživela svoju veliku premijeru u Beogradu. 

Foto: ATA Images

 

Uz snimke i slike koji prikazuju slavnog glumca kroz različita životna razdoblja, kao i stare isečke iz intervjua iz bogate arhive Borbe, prisutnima su se obratili Ljubica Đurić, Miodrag Ivanović, Andrija Jorgić, Miljko Živojinović, Radoslav Zelenović i Elena Stojanović.

Direktor časopisa Borba Andrija Jorgić istakao je za Republiku da je ovo najmanje što su mogli da učine za ovog doajena jugoslovenskog i srpskog glumišta. 

Foto: ATA Images

 

- Uvek volim da kažem da najmanje što smo mogli da učinimo za našeg doaejna jugoslovenskog i srpskog glumišta Velimira Batu Živojinovića to je da ovde u zgradi Borbe premijerno predstavimo izložbu "Bata u 90 slika", koja je imala pretpremijeru u Istočnom Novom Sarajevu. To je simbolika pošto smo prošle godine obeležavali 90 godina od Batinog rođenja. Ideja se rodila zajedno sa porodicom Živojinović - rekao je Jorgić i dodao:

Foto: ATA Images

 

- Miljko nam je bio u poseti, a mi smo prethodno 2019. godine sa gospođom Lulom, Batinom suprugom, ovde u zgradi Borbe inicirali da jedna ulica u Beogradu nosi ime Velimir Bata Živojinović. To je posle Goran Vesić realizovao i Bata je dobio ulicu na Vračau, gde su Živojinovići živeli. Tu smo već gledali neke fotografije, a onda sam pre godinu i po dana seo sa Miljkom i zajedno smo gledali neke fotografije koje i on prvi put vidi. To su fotografije iz bogate Borbine arhive i sa njima Miljko nikada do sada nije imao priliku da se susretne. Jedva smo izabrali tih 90 od nekih 700 fotografija, koliko je bilo u ponudi. Ima ovde fotografija iz mnogih filmova koje je radio - od "Valter brani Sarajevo" do "Štefice Cvek u raljama života".

Kako nam otkrio Jorgić, ova izložba nosi posebnu simboliku.

Foto: ATA Images

 

- Porodice Borba i Živojinović godinama sarađujuju, spojile su nas i teške i mučne teme i onda smo poželeli da se malo bavimo i ovim lepim temama. Borba kao inicijator u sadejstu sa Ministarstvom kulture realizovala je pretpremijernu izložbu u Istočnom Novom Sarajevu, koju je obišlo oko 7.000 ljudi za nepunih mesec dana. Mi smo na taj kulturni način ovom izložbom želeli da prezentujemo šta je to što mi ovde imamo u Srbiji. Izložba "Bata u 90 slika" u Beogradu je otvorena tačno u 13 časova, jer je Batin omiljeni broj bio 13, a simbolično smo postavili 90 stolica - kaže Jorgić.

U zgradi Borbe izložba će trajati tri nedelje, a direktor časopisa Borba otkriva dalji plan kretanja ove putujuće postavke. 

Foto: ATA Images

 

- Nakon Beograda demo u Bajinu Baštu, zatim u prestonicu kulture - Užice, gde ćemo ići vozom i usput igrati šah. Pre nekoliko dana smo dobili i zvanično odobrenje od Ministarstva kulture da ovu izložbu nosimo u Peking, gde ćemo našoj braći Kinezima izložiti Batu. On je tamo bio omiljen i nadam se da će to biti pun pogodak - ponosan je Jorgić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15