• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

06.10.2020

14:27

BEZOBRAZLUK! MONTAŽU MASNO NAPLAĆUJU, A ELEMENTE NEĆE DA OKAČE! Kuhinja ostavljena na podu, umesto na zidu

Vesti

BEZOBRAZLUK! MONTAŽU MASNO NAPLAĆUJU, A ELEMENTE NEĆE DA OKAČE! Kuhinja ostavljena na podu, umesto na zidu

Podeli vest

"Forma ideale" jedini je salon nameštaja kom morate da platite uslugu montaže, ali to ne uključuje zidne elemente, pa ćete tako umesto kuhinje na zidu ormariće dobiti samo na podu

Ako kupujete nameštaj u salonima "Forma ideale" i platite im montažu, nemojte se iznenaditi ako njihovi majstori odbiju da vam elemente okače na zid. Verovali ili ne, čak i kuhinjske viseće delove ostaviće na zemlji uz obrazloženje da oni ne žele da odgovaraju ako vam nešto padne na glavu! Uzgred, usluga montaže nije nimalo jeftina - u "Forma ideale" naplaćuju je pet odsto od ukupne cene nameštaja.

DERIKOŽE IZ VITOROGA! ZA SVAKI SPRAT NAPLATE PO 200 DINARA? Kupci u šoku zbog dodatnog troška

Beograđanka Mina Mitrović kaže da je u poslednjoj sekundi odustala od montaže kada su joj prilikom plaćanja "Forma ideale" rekli da viseće elemente kuhinje ne žele da joj okače na zid.

(FOTO) PLATILA JE STOLICU 10.000 DINARA, A DOBILA... Zbog nameštaja iz "Forma ideale" Duški preseo život

- Odabrali smo kuhinju u "Forma ideale", platili smo je oko 500 evra. Želeli smo i da nam je njihovi majstori montiraju i bili smo spremni da to platimo, jer smo smatrali da će oni to uraditi najprofesionalnije. Bili smo začuđeni kada su nam rekli da za ovu uslugu uzimaju čak pet odsto ukupne cene, jer smo smatrali da je to mnogo novca. A i što bi cena montaže zavisila od cene komada? Uprkos tome, prihvatili smo ponudu za montiranje. Međutim, kada nam je prodavačica rekla da za te pare nećemo dobiti komplet namontiranu kuhinju, jer oni ne kače elemente na zid, ostali smo u čudu! Bila sam zaprepašćena, pitala sam ih za šta onda uzimaju novac i šta će da mi montiraju ako mi ne okače viseće delove. Šta mi znači sklopljena kuhinja ako ne mogu da je koristim - kaže Mina.

Papović: Niz žalbi
zbog montaža


Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da upravo zbog ovakvih neverovatnih uslova potrošači moraju detaljno da se o svemu raspitaju pre nego što izvade novac iz novčanika i daju ga prodavcu.
- Našem udruženju javljali su se ogorčeni potrošači kojima se upravo ovo desilo. Saloni nameštaja moraju da imaju jasno istaknuto obaveštenje da ovu uslugu ne rade, ali i da obaveste kupce o njoj prilikom plaćanja. Ipak, ima i onih koji za to čuju kasno. Zato savetujem potrošačima da ne budu brzopleti, već da pre nego što plate, detaljno ispitaju prodavca šta sve tačno ulazi u cenu. Ako vam kažu da montaža košta toliko i toliko, a da kačenje elemenata na zid ne ulazi u tu cenu, tražite im da vam to daju napismeno! Oni su dužni da u predugovoru koji sklapaju sa kupcem to i napišu i detaljno po stavkama navedu šta tačno potrošač plaća kada im da novac - objasnio je Papović za Zaštitnik potrošača.

- Kako su mi tada rekli, ne žele da budu odgovorni ako mi kuhinja padne na glavu! Njihovo objašnjenje bilo je da majstori ne mogu da znaju da li su zidovi kvalitetni i čitavi, pa ne žele da rizikuju. Kakav izgovor! Pa valjda to mogu da provere na licu mesta i odaberu kakav tipl treba da koriste. Mnogo smo se iznervirali, nije nam padalo na pamet da im bilo šta platimo, pa smo na kraju sami sklapali kuhinju - besna je naša sagovornica.

Slično se desilo i još jednoj Beograđaninu Mihailu M..
- Da ne kače elemente na zid, prvi put smo čuli u salonu "Forma ideale". Na kraju smo ipak kod njih uzeli nameštaj, jer je ta delimična montaža bila jeftinija s obzirom na to da je komplet za dnevnu sobu bio na popustu. Naplatili su nam je 1.424 dinara, a da smo ga kupili po punoj ceni, montaža bi bila dvostruko skuplja. Majstori došli i bukvalno su zavrnuli nekoliko šrafova, okrenuli se i otišli. A nama i dalje zidna polica stoji na podu jer nemamo potreban alat da je okačimo. Ako mene pitate, to je čist bezobrazluk - kaže Mihailo.

Ekipa Zaštitnika potrošača pokušala je da stupi u kontakt sa kompanijom "Forma ideale" i da od njih dobijemo odgovor na pitanje zašto ne kače elemente na zid. Međutim, do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili.

CENE MONTAŽE U SALONIMA NAMEŠTAJA

Da samo ovaj salon ima takvu praksu, uverili smo se kada smo kontaktirali ostale koji posluju u Srbiji kako bismo proverili kakva je njihova poslovna politika. Dobili smo dve vrste odgovora - montaža je besplatna, ali ne kače komade na zid ili je naplaćuju, ali je montiranje kompletno.


SALON CENA

Forma ideale 5% od cene

Emeceta 10% od cene

Numanović ne naplaćuje

Vitorog do 20.000 dinara - 1.200 dinara / preko 20.000 dinara - 6% od cene

Simpo ne naplaćuje

Matis ne naplaćuje

Ikea minimum 3.999 dinara, za iznose veće od 39.999 dinara - 10% od cene




 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija