• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

19.01.2021

13:55 >> 14:14

VLASNIK KLANICE "MARSO AGRAR" OČAJAN, ZAPOČINJE ŠTRAJK GLAĐU ISPRED SAVA OSIGURANJA! Tri godine čeka pravdu i svojih 36 miliona!

Vesti

VLASNIK KLANICE "MARSO AGRAR" OČAJAN, ZAPOČINJE ŠTRAJK GLAĐU ISPRED SAVA OSIGURANJA! Tri godine čeka pravdu i svojih 36 miliona!

Podeli vest

* Već tri godine klaničar Goran Ivanović iz Arilja bezuspešno pokušava da naplati odštetu u vrednosti od 300.000 evra uzrokovanu udarom groma, zbog čega mu je propalo 80 tona mesa

Od zla ka gorem! Ova narodna mudrost je možda i jedina koja može da opiše poslovanje slovenačkog "Sava osiguranja" u našoj zemlji. Nepuna tri meseca nakon što smo objavili da ova osiguravajuća kuća ne želi da isplati jednoj od najvećih domaćih klanica "Marso agrar" iz Arilja štetu od 36.000.000 dinara nastalu usled udara groma iako su uredno plaćali polisu, i to na iznos do čak 48.246.921 dinar, u "Sava osiguranju" nisu rešili slučaj, već su napravili veliki broj prevarnih radnji kako bi prikrili svoje greške.

Prvo su nakon naše objave smenili predsednika Izvršnog odbora, pa su na neformalnim sastancima nudili porodici Ivanović znatno manji iznos za nagodbu, a na kraju se čak ispostavilo da rukovodstvo u Srbiji nije revnosno i tačno obaveštavalo o ovom slučaju svoju matičnu firmu u Sloveniji. Sve ovo svedoči da je u pitanju veliki skandal i prevara.

STRADALO ČAK 80 TONA MESA "Sava osiguranje" neće da isplati odštetu! MUKE VLASNIKA JEDNE OD NAJVEĆIH SRPSKIH KLANICA!

Da sve bude gore, u godinu dana održana su samo dva ročišta, zbog čega je nemoćna porodica Ivanović odlučila da započne štrajk glađu ispred "Sava osiguranja" jer nikako ne mogu da ostvare svoja prava i dočekaju pravdu.

Gaf za gafom

Više od tri decenije se bavim pravima potrošača i nisam često viđao da neka firma pravi ovakve gafove, pogotovo ne ozbiljne strane kompanije
Petar Bogosavljević, Pokret potrošača

Vlasnik firme "Marso agrar" Goran Ivanović nam je rekao da "Sava osiguranje" u poslednja tri meseca nije uradilo ništa konkretno kako bi rešilo ovaj slučaj, osim što su u neformalnim razgovorima nudili znatno manje iznose novca za nagodbu, što jasno govori da su svesni svoje krivice u celoj priči.

- Zvanično se ništa nije pomerilo sa mrtve tačke i slučaj je pred sudom. Mi smo uprkos svemu što ispaštamo poslednje tri godine jer neko neće da nam isplati štetu na koju smo osigurani uvek spremni za dogovor, ali zvaničnih i konkretnih predloga od strane "Sava osiguranja" nije bilo. U neformalnim razgovorima su postojale ponude za nagodbu u znatno manjem iznosu, koje mi nismo prihvatali jer nam je šteta bila 36.000.000 dinara i na to imamo pravo pošto smo uredno plaćali polisu, i to na iznos do čak 48.246.921 dinar. Međutim, same te ponude jasno govore da su u osiguravajućoj kući svesni da nisu u pravu. Uz to, iz ovakvog odnosa "Sava osiguranja" i na osnovu nekih informacija koje smo dobili, sumnjamo da oni nisu preneli sve detalje o ovom slučaju svojoj matičnoj filijali u Sloveniji i da oni ne znaju o čemu se ovde radi. Ipak je to ozbiljna firma koja posluje u Evropskoj uniji i sigurno ovo ne bi dozvolili - rekao je Ivanović i dodao:

Foto: Informer/shutterstock

- Nažalost, nama nije jedini problem ova osiguravajuća kuća, nego što u godinu dana imamo samo dva ili tri ročišta. Tim tempom mi uopšte ne znamo kada će ovaj slučaj dobiti epilog. A nama je vreme bitan faktor jer je bila teška godina, značajno se smanjila potrošnja mesa, pogotovo u ugostiteljskim objektima i hotelima, i neisplaćivanje ove štete i novca koji nam pripada ozbiljno nam ugrožava poslovanje. Pošto zaista ne znamo kako više da dođemo do pravde, odlučili smo i da u ponedeljak otpočnemo štrajk glađu ispred zgrade ove osiguravajuće kuće - rekao nam je ovaj vidno očajni privrednik.

Slovenci: Nismo nadležni

Povodom ovoga kontaktirali smo i sa matičnom firmom "Sava Re" iz Slovenije, odakle nam nisu odgovorili na pitanje da li ih je "Sava osiguranje" iz Beograda redovno obaveštavalo o slučaju sa "Marso agrarom", uz napomenu da nisu nadležni za rešavanje ovog slučaja.
- "Sava Re", d.d. nije nadležna za rešavanje potraživanja svojih zavisnih preduzeća. Iz ovog razloga imajte na umu da smo, u skladu sa Pravilima upravljanja "Sava Insurance Group", vaša pitanja prosledili "Sava neživotnom osiguranju Beograd" - stoji u njihovom odgovoru.

Podsećanja radi, zbog vremenskih neprilika, grmljavine i čestih nestanaka struje čuvenoj klanici pokvarila se sonda na hladnjači i danima je pokazivala pogrešnu temperaturu, što je izazvalo kvarenje 80 tona mesa i ostalih proizvoda vrednih 36 miliona dinara. Uprkos tome što su uredno osigurani, i to na iznos do 48.246.921 dinar, što su slučaj istog dana prijavili osiguranju i što su im dostavili svaki dokument koji su im tražili, "Sava osiguranje" već tri godine ne želi da isplati odštetu. Ovo pravdaju jako čudnim razlozima a glavni "argument" im je da tajmer sa temperaturom "nije čitala stručna osoba koja se za to školovala". Ovo bi možda i imalo težinu da se ne radi o tome da temperatura piše na displeju i da je vaše samo da pogledate u ekran, za šta je dovoljno da razlikujete brojeve! Zbog svega ovoga firmi "Marso agrar" nije ostalo ništa drugo, nego da pravdu potraži na sudu.

Predstavnici Udruženja potrošača i stručnjaci rekli su za naš list da postupci "Sava osiguranja" više liče na šibicarenje i najprimitivnije prevare, nego na poslovanje jedne ozbiljne strane firme. Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević istakao je da ovakva praksa ne postoji ni u zemljama "trećeg sveta", a kamoli u EU odakle ova firma dolazi i da to pokazuje da ovu stranu osiguravajuću kuću ne interesuje fer poslovanje, već samo što veći profit po bilo koju cenu.

U neformalnim razgovorima su postojale ponude za nagodbu u znatno manjem iznosu, koje mi nismo prihvatali. Pošto ne znamo kako više da dođemo do pravde, odlučili smo da počnemo štrajk glađu

Goran Ivanović, "Marso agrar"

- Više od tri decenije se bavim pravima potrošača i nisam često viđao da neka firma pravi ovakve gafove, pogotovo ne ozbiljne strane kompanije koje dolaze iz zemalja Evropske unije. Da osiguravajuća kuća tri godine ne ispunjava ugovornu obavezu i uz to da klijente zove na neke interne dogovore i licitira manje cifre, zaista je retko i nije u skladu ni sa našim zakonima, a tek ni sa propisima u zemljama iz kojih dolaze. To nam jasno pokazuje da oni nisu došli u Srbiju da ulažu, fer posluju i nadmeću se na tržištu, već samo da ostvare što veći profit, i to preko leđa naših potrošača. Čak je i najmanja njihova krivica što nisu obavestili o svim detaljima svoju matičnu firmu u Sloveniji jer su to njihove unutrašnje stvari i to klijenta ne treba da zanima, njegovo je da dobije odštetu koju je ugovorio i za koju je godinama plaćao veliku polisu - jasan je Bogosavljević.

Foto: Informer/shutterstock

Naš sagovornik je još jednom napomenuo da je u ovom slučaju "Sava osiguranje" prevarilo našeg uspešnog privrednika i da za to mora da bude rigorozno kažnjeno, a Ivanović obeštećen. Uz to upozorava i da je veliki problem što su osiguravajuće kuće pred našim sudovima zaštićene "kao beli medvedi".

- Oni su ovim napravili ozbiljan problem tom privredniku i ugrozili mu poslovanje, a potencijalno i svim drugim firmama koje sa njim sarađuju. S obzirom na to da njegovo pravo na odštetu oni osporavaju nekim nebulozama, smatram da će se to lako pobiti na sudu. Zbog toga je pametno što je pokrenuo sudski spor i treba da traži i odštetu koja mu pripada sa kamatama, ali i nadoknadu za sve posledice koje je pretrpeo jer mu nisu isplatili novac. Ne smemo da dozvolimo da neko bude jači od zakona ove zemlje, samo zato što je u pitanju strani kapital. Takođe, ne smemo da dozvolimo da ispaštaju naši privrednici da bi strane osiguravajuće kuće imale maksimizaciju profita. Ovo je samo jedan primer, a ko zna koliko su ljudi oštetili. Uz sve ovo, moraju da reaguju i državni organi, pre svega Ministarstvo pravde, a takođe bi trebalo da se napravi novi zakon o zaštiti potrošača, gde će se potrošačka prava odnositi i na male privrednike - jasan je Bogosavljević.

"Sava": Nisu ispunili obaveze, poštovaćemo odluku suda

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo i sa "Sava osiguranjem", odakle tvrde da su ipak oni u pravu i da "Marso agrar" nije u potpunosti ispoštovao ugovor, ali napominju da će bezuslovno poštovati svaku odluku koju donese sud.

Foto: Informer/shutterstock

- Zahtev za naknadu štete koji je podneo naš osiguranik "Marso agrar" dana 6. 10. 2017. stručna služba "Sava osiguranja" je odbila, pažljivo analizirajući i uvažavajući sve okolnosti nastalog događaja i dosledno sprovodeći sve predviđene faze postupka koji je propisan za rešavanje po odštetnim zahtevima osiguranika. Zaključeno je da zahtev nije osnovan budući da osiguranik nije izvršavao i ispunio svoje obaveze predviđene ugovorom o osiguranju, čime je direktno uticao i doveo do nastanka štetnih posledica koje se ne mogu smatrati osiguranim slučajem u smislu ugovorenih uslova osiguranja. Propusti osiguranika su detaljno opisani u odbijajućim odlukama društva koje su dostavljene osiguraniku. Po odštetnom zahtevu osiguranika vodi se spor pred nadležnim sudom u Beogradu. Od osam zakazanih ročišta "Marso agrar" kao tužilac tražio je odlaganje za pet, dok je jedno ročište odloženo zbog pandemije kovida-19. Ono u šta želimo da vas uverimo, a što smatramo da je ujedno i interes tužioca "Marso agrar", jeste da će "Sava osiguranje" bezuslovno poštovati konačnu odluku nadležnog suda - odgovorili su u "Sava osiguranju".

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija