• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: cdm.me/informer.rs

13.11.2019

19:18

SVAKI DAN STE U KOLONI i to vas toliko nervira da je kosa počela da vam otpada! Ako poslušate naš savet SUTRA ĆETE NA SEMAFORU DA PEVATE!

Ljubav

SVAKI DAN STE U KOLONI i to vas toliko nervira da je kosa počela da vam otpada! Ako poslušate naš savet SUTRA ĆETE NA SEMAFORU DA PEVATE!

Podeli vest

Stres tokom vožnje predstavlja faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i iznenadnih srčanih komplikacija, poput srčanog udara (infarkta miokarda), pokazuju studije objavljene poslednjih godina

Odabir pogodne muzike za vožnju može biti jedan od načina ublažavanja ovog rizika. Istraživanje naučnika sa Državnog Univerziteta Sao Paulo (UNESP) u Brazilu, ukazuje na to da slušanje instrumentalne muzike, na primer, može da ublaži stres.

U ovoj studiji su učestvovali i istraživači sa Univerziteta Sao Paulo (USP) u Brazilu, Univerziteta Oksford Bruks u Velikoj Britaniji i Univerziteta Parma u Italiji.

- Otkrili smo da je stres kod učesnika našeg eksperimenta smanjen slušanjem muzike u toku vožnje - rekao je Viktor Engracia Valenti, profesor na UNESP-u i glavni istraživač projekta.

Sve učesnice studije su bile zdrave, ali su vozile jednom ili dva puta nedeljno, a imale su dozvolu od jedne do sedam godina.

- Odlučili smo se da pratimo žene koje nisu uobičajeni vozači, jer su osobe koje često voze i duže vreme imaju vozačku dozvolu bolje prilagođene stresnim situacijama u saobraćaju - objasnio je profesor Valenti.

Foto: Shutterstock

Učesnice studije ocenjivane su dva dana, u različitim situacijama i nasumičnim redosledom. Jednog dana vozile su po 20 minuta, u špicu, duž rute od 3 kilometra bez slušanja muzike. Drugi dan, su vozile istom rutom, u isto doba dana, ali su slušale instrumentalnu muziku.

- Da bismo povećali stepen saobraćajnog stresa, zamolili smo ih da voze automobile koji nisu bili njihovi, jer je vožnja sopstvenim automobilom ipak lakša - rekao je profesor Valenti.

LAZANJE NA SRPSKI NAČIN: Red palačinki, red suvih kobasica!

Nivo stresa procenjen je merenjem varijabilnosti srčanog ritma korišćenjem monitora otkucaja srca pričvršćenog na grudi učesnica. Što je aktivniji simpatički nervni sistem, to srce brže kuca, dok parasimpatički nervni sistem teži da ga uspori.

Foto: Public

- Povišena aktivnost simpatičkog nervnog sistema smanjuje promenljivost otkucaja srca, dok ga intenzivnija aktivnost parasimpatičkog nervnog sistema povećava - objasnio je profesor Valenti.

AKO JEDETE POSLE 18 ČASOVA velike su šanse da završite u BOLNICI posebno ako ste ŽENA!

- Slušanje muzike ublažilo je stresno opterećenje koje su volonteri doživeli tokom vožnje - rekao je profesor Valenti.

Profesor smatra da bi slušanje muzike moglo biti preventivna mjera kada je kardiovaskularno zdravlje u pitanju i to u situacijama intenzivnog stresa kao što je vožnja u gustom saobraćaju tokom popodnevnog špica.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija