• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

30.08.2020

11:07

Psiholog OTKLANJA NEDOUMICE oko POČETKA ŠKOLE - Samo smireno i bez straha!

Ljubav

Psiholog OTKLANJA NEDOUMICE oko POČETKA ŠKOLE - Samo smireno i bez straha!

Podeli vest

Najteže će opet biti prvacima, a kada su roditelji zbunjeni (kao što jesu), ništa manje ne možemo očekivati od naše dece, konstatuje psihoterapeut Tatjana Fridanovski Jovanović. Njen savet ukratko glasi - samo racionalno i bez panike, jer to lako može da se prenese na decu

Prisilni "raspust" od gotovo šest meseci bliži se kraju i deca ponovo kreću u školu, barem delimično, odnosno u kombinaciji sa nastavom na daljinu. Većini mališana nedostaje škola, pre svega zbog društva, ali ni škola više, ili barem do daljeg, neće izgledati kao pre epidemije. Najteže će opet biti prvacima, a kada su roditelji zbunjeni (kao što jesu), ništa manje ne možemo očekivati od naše dece, konstatuje psihoterapeut Tatjana Fridanovski Jovanović. Njen savet ukratko glasi - samo racionalno i bez straha, koji lako može da se prenese na decu.

MESEČNI HOROSKOP ZA SEPTEMBAR! Mars i Venera donose KRIZU U LJUBAVI! Rakovi ne mogu da izdrže na POSLU, Ovnovima ništa od POMIRENJA, a ovaj ZNAK ne mora da brine o PARAMA!

DOMAĆI NAMAZI - zdravo, ukusno, kremasto! 7 najboljih RECEPATA nutricioniste!

Higijena i distanca

- Najbitnije je da roditelji budu racionalni, da se ne prestraše, da izbegavaju tenzije, a to se odnosi pre svega na roditelje male dece, posebno prvaka koji nemaju nikakvo iskustvo sa školom. Što se tiče tinejdžera, srednjoškolaca, pitanje je koliko slušaju ili ne slušaju i koliko sve prođe kroz njih, a pitanje je i da li će (i u kojoj meri) ići u školu ili će imati onlajn nastavu - smatra psihoterapeut.

Foto: Shutterstock

Neophodnost učiteljice

Deci koja sada polaze u školu neophodno je da budu u kontaktu sa učiteljicom, smatra naša sagovornica.
- Zavisno od kvaliteta tog kontakta dete će prihvatiti školu kako treba. Ako ima dobar odnos sa učiteljicom, dopada mu se učiteljica, prihvatiće školu. Ako nema, ako se plaši, ako učiteljica deluje strogo, kruto, a dete dolazi iz sredine u kojoj to strogo i kruto nije postojalo, teško će se adaptirati na školu. Ali tu je šansa da se deci prepusti škola - smatra psihoterapeut.

U toj sveopštoj zbrci - šta virus jeste, a šta nije (simptomi su i kad nemate simptome), jedino što je racionalno jeste prati ruke i držati distancu, fizičku, naravno, ne socijalnu, dodaje naša sagovornica.

- I to je jedna igra reči koja ima jasan smisao do čega treba da se dođe - da deca u razmaku od metar i po do dva razgovaraju, igraju se, što je teško kad dete ima sedam godina i nije naviklo na takvu komunikaciju. Druga stvar je što mališani od sedam-osam godina bez odlaska u školu teško da mogu da shvate da treba da rade domaći i da nešto uče. Njima je škola mesto gde se radi, gde se dobijaju zadaci i virtuelna nastava u tom uzrastu potpuno je neadekvatna - naglašava Tatjana Fridanovski Jovanović.

PAMETNI STE, LEPI, USPEŠNI - A SAMI! Zašto?

Higijena je opšte mesto, nezavisno od toga koji su virusi i bakterije u pitanju. Dete mora da nauči da treba uredno da pere ruke i ne trpa razne stvari u usta. Ipak, treba voditi računa da higijena u specifičnoj situaciji u kojoj se nalazimo ne preraste u opsesiju, upozorava psihoterapeut.

Foto: Shutterstock

- Panični strah u očima roditelja, ako dete, na primer, nije opralo ruke, zaista može da napravi neku fobičnu reakciju kod dece. Roditelj stoga treba da bude opušten, sa što manje emocija straha. Strah je poguban, to je suština - naglašava naša sagovornica.

Pod kišobranom kontrole

Nastava na daljinu je i dalje u opticaju (svake druge nedelje), a bezglavo jurenje zadataka sa platforme na platformu, sa imejla na Vajber, od čega pola urade roditelji, slaba koncentracija kod dece, neozbiljno shvatanje... samo su neke od njenih manjkavosti.

Foto: Shutterstock

Škola za učenje, odmor kod kuće

U nekim zemljama zabranjeno je roditeljima da rade sa decom. U školi se ostavljaju knjige, sveske, a kod kuće se ne rade domaći zadaci, niti se uči.
- Škola je mesto za učenje, a kuća je mesto za odmor, za druženje sa roditeljima. To je optimalna varijanta, najzdravija i najnormalnija. To je i najveći problem kod nas (što nije tako) i odatle potiče nezreli odnos dece prema obrazovanju. Jer stalno su nešto kontrolisani, gonjeni, pa gledaju da zabušavaju, da odlože, da pomere nešto... i to bi trebalo korigovati - sugeriše Fridanovski Jovanović.

- To je zato što su starija deca navikla da obaveze prema školi zada nastavnik i da sutra to mogu u školi da pokažu. Ovako, da li ih vidi ili ne, pitanje je... Taj sistem kontrole nije baš prebačen na odgovornost dece. Recimo, da su roditelji od prvog razreda prepuštali deci njihovo školovanje, da se nisu petljali u školu, to jest da škola nije insistirala na tome da se roditelji petljaju, da rade domaće, vežbaju do besvesti i tako dalje, onda bi ta dečja odgovornost bila mnogo veća. Znači, oni bi radili samo zato što rade za sebe, zato što je od prvog dana škole to njihov posao - pojašnjava Fridanovski Jovanović.

Nisu roditelji krivi, škola ih sve vreme uvlači u to, sugeriše psihoterapeut. Nastavnici i učitelji insistiraju na tome tako što zadaju veću količinu zadataka i dosta vežbanja kod kuće, jer računaju na to da će to roditelji da isprate. Znači da su oni (roditelji) desna ruka škole. Time se automatski detetu smanjuje odgovornost.

(TEST) KAKO OSVAJATE NEČIJE SRCE? Vaš najveći adut u ljubavi je...

- I sad je deci koja su navikla da ih roditelji gone teže da se naviknu da uče onlajn. Ako nema neposrednog propitivanja, ako nema neposrednog kontakta, neposredne mogućnosti neke kazne ili nagrade od strane nastavnika, oni se ne snalaze. Pa čak i roditelji reaguju na te kazne i nagrade u školi - navodi naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

Nastava na daljinu stoga bi trebalo da bude još jedna šansa da se obaveze prepuste deci.

- Prepustite obaveze deci, a vi propratite samo efekat - da li su nešto prešli, završili, kako im se čini, da li im treba neka pomoć. Dakle, treba ponuditi pomoć, ne proveravati. Recite detetu: "Ako ti nešto nije jasno, mogu ja, ali obrati mi se, znaš da možeš uvek i da ćemo rado pomoći. Ali samo kad ti pitaš, kad si ti onaj koji je aktivni učesnik u svom obrazovanju. Učiš za sebe" - sugeriše Tatjana Fridanovski Jovanović.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija