• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kurir.rs/informer.rs

08.05.2020

12:40

VEČITA DILEMA! Evo šta da radite s proklijalim krompirom

Ljubav

VEČITA DILEMA! Evo šta da radite s proklijalim krompirom

Podeli vest

Uveliko je počela sezona mladog krompira, ali u mnogim domaćinstvima ima još dosta zaliha onog prošlogodišnjeg koji je još u sasvim dobrom stanju. Taj krompir bez ikakve bojazni može da se koristi u ishrani, ali kad počne da klija (što se sada dešava zbog više temperature napolju), stvari nisu baš tako jednostavne

Evo šta o ovom povrću treba da znate:

Krompir sadrži solanin, štetni alkaloidni sastav koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru. Toksične klice krompira mogu da izazovu probavne tegobe ili glavobolju zato ih obavezno treba odseći.

Ako je krompir mekan ili ako se smežurao, obavezno ga bacite, ali ako je tvrd i zdrav, možete ga ljuštiti, izdubiti na mestu gde je proklijao i koristiti za dalju pripremu.

Foto: Pixabay

Da biste usporili klijanje krompira, nakon kupovine čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu, najbolje u kartonskoj kutiji ili papirnoj kesi da bi vazduh mogao da cirkuliše. U plastici krompir ne može da „diše“ pa će se i pre pokvariti.

Ako čuvate veću količinu krompira, redovno ga proveravajte, a one koji su proklijali ili omekšali izdvojte da ne bi podstakli kvarenje ostalih.

Krompir nemojte čuvati zajedno s lukom jer on, zbog gasova koje ispušta, ubrzava njegovo propadanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17