• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: minutzamene.com

31.10.2020

23:38

PROPOLIS JAČA IMUNITET I ČUVA ZDRAVLJE! Evo kako se PRAVI I NA KOJI NAČIN GA JE NAJBOLJE UPOTREBITI!

Ljubav

PROPOLIS JAČA IMUNITET I ČUVA ZDRAVLJE! Evo kako se PRAVI I NA KOJI NAČIN GA JE NAJBOLJE UPOTREBITI!

Podeli vest

Ovo uvek nosite uz sebe.

Propolis za imunitet možete naći u raznim oblicima i proizvodima. Propolisni ekstrakt, tinktura propolisa, kapsule, tablete, prašak, propolisni sprej, mast i krema propolisa su obično dostupni u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane i apotekama.

Njegova prednost je u tome što kao prirodni antibiotik nije škodljiv za ljudski organizam, a smatra se mikroorganizmi ne mogu stvoriti otpornost na njega.

Dosta se koristi u lečenju bolesti ušiju, usne duplje i respiratornih oboljenja, kao i kod kožnih problema (ekcemi, akne na licu, psorijaza, gljivične infekcije, dermatitis), dijareja, upala grla, hemoroidi, upala mokraćnih kanala, gastritisa i dr.

Foto: pixabay.com

Za propolis je utvrđeno da ima sledeća svojstva:

- antibakterijska
- antigljivična (deluje protivgljivično na preko 60 vrsta gljivica)
- antivirusna
- antitumorska svojstva (ometa razvoj tumora)
- antioksidativna
- anestetička (vrlo jak lokalni anestetik)
- imunostimularna svojstva (stimuliše rad, tj. jača imuni sistem)
- podstiče regeneraciju tkiva (obnavlja oštećena tkiva)

Kako napraviti propolis kapi?

Nabavite propolis u voskastom stanju. Manji sitniji komadići su bolji za rastvaranje,ali možete koristiti i veće grumene, alkohol će ih svakako rastvoriti.  

U staklenu flašu staviti isitnjen propolis preko koga se sipa alkohol u srazmeri 1:2, zatvorite i promešajte. Ostavite da odstoji uz povremeno mućkanje kako bi se talog promešao oko tri nedelje.

Nakon ovog perioda, tečnost koju ste dobili, procediti kroz filter za kafu kako bi odvojili od taloga. Tako dobijen filtrat treba biti bistra tečnost, bez čestica (iako one ne smetaju)  tamne smeđe ili blago crvenkaste boje. U već pripremljene tamne bočice napuniti tinkturu i hermetički zatvoriti – time su spremne za upotrebu. Vaš dobijen proizvod čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Foto: pixabay.com

Propolis za grlo i kašalj

Svoju primenu je našao i kod upale i bolova u grlu, pa čak i kod kašlja. Savetuje se ispiranje grla kapima, koje koristite rastvorene u vodi.

Propolis sadrži bogatu mešavinu vitamina B i minerala zbog čega se pokazao kao odličan lek protiv kašlja. Koristite kapi pre spavanja i možete na taj način umiriti kašalj.

Pre nego krenete koristiti kapi za grlo, obavezno pročitajte uputstvo koje ste dobili, jer je u njemu navedeno koliko kapi treba razrediti u koliko vode za ispiranje grla. Količina kapi i vode svakako zavisi od jačine kapi, odnosno proizvođača. Uvek se razlikuje, zato je potrebno da pročitate način primene.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17