• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: minutzamene.com/informer.rs

23.11.2020

10:59 >> 11:23

SVE TAJNE KEFIRA! Napravite ga SAMI, tada je najbolji za PROBAVU, i ne samo to...

Ljubav

SVE TAJNE KEFIRA! Napravite ga SAMI, tada je najbolji za PROBAVU, i ne samo to...

Podeli vest

Za domaći kefir vam je potreban prvenstveno osnovni sastojak – kefir gljiva, kao i kravlje ili kozije mleko...

Šta je kefir? Liči na jogurt, ali nije baš isto.  

Ovo je najčešći odgovor koji dobijete na pitanje šta je kefir. Ali to je površno objašnjenje. Ako potražimo  malo više informacija, doći ćemo do toga  da je mlečni proizvod dobijen fermentacijom mlečnog šećera. I dok su kod jogurta za to zaslužne jogurtne bakterijske kulture, kod kefira su za to zadužena kefirna zrnca odnosno kefir gljiva kao i mirkoorganizmi i mlečna kiselina koji idu uz nju.  

 

 

Kefir gljiva je mala zrnasta gljiva koja izgledom dosta podseća na karfiol. Naziva se još i tibetanska gljiva.

Kako se pravi i čuva

Ovaj proizvod je poseban po tome što se može kupiti, ali se može i napraviti kod svoje kuće i to vrlo jednostavno. Za to vam je potreban prvenstveno osnovni sastojak – kefir gljiva, kao i kravlje ili kozije mleko.

Foto: unsplash.com

U pola litra mleka se ubaci kefirna gljivica i sve to se ostavi 24 sata na sobnoj temperaturi. Najbolje je staviti ovo u staklenu teglu i pokriti poklopcem, ali ne sasvim ili gazom. Nakon tog vremena, kad vidite da je mleko dobilo gustinu, potrebno je procediti ovako dobijen napitak kroz plastičnu cediljku. Gljivicu izvadite i možete je opet koristiti.

Brojne koristi

jača imunitet
čisti organizam od toksina
reguliše krvni pritisak
smanjuje nivo holesterola
pomaže kod stomačnih bolesti
obnavlja floru i ublažava bolesti creva
pomaže kod bolesti jetre, bubrega i žuči
leči upalne procese (prirodni je antibiotik)
pomaže kod malokrvnosti i slabe cirkulacije
leči respiratorne bolesti
pomaže kod stresa, nesanice i bolesti nervnog sistema
usporava širenje ćelija raka
deluje protiv gljivica i bakterija
pomaže kod astme i alergije

Važno: Prilikom ceđenja, mešanja, pravljenja i čuvanja kefira ne koristiti metalno posuđe ni pribor, kao ni poklopce, jer utiču na aktivnost gljivice.

Ovako dobijen kefir čuvajte u frižideru, a možete ga koristiti na razne načine: uz obrok, uz dodatak voća, žitarica ili bez ikakvih dodataka.

Korisni saveti:

- Poklopac tegle  zatvorite labavo, jer se usled kiseljenja stvaraju gasovi i tegla može da eskplodira, a sadržaj iz nje iscuri

- Tokom procesa pravljenja kefira izbegavajte izlaganje tegle direktnom suncu

- Ne kuvajte kefir i nemojte ga zagrevati. Nije štetno i možete ako hoćete, ali on onda neće imati zdravstvene prednosti i ubićete njegove korisne sastojke

Foto: Shutterstock

- Kefirna gljiva hrani se mlečnim šećerom. Ukoliko je čuvate i ne koristite, povremeno joj menjajte mleko u kojem je čuvate da ne izgladni. Ukoliko planirate da duže ne koristite kefirna zrna, zamrznite ih. Time ih stavljate u proces hibernacije

- Preporučena dnevna doza kefira je od 200–300 ml, a kod terapije različitih oboljenja i do 500 ml dnevno za odrasle. Međutim, ukoliko ste početnik, krenite sa 100 ml dnevno i pratite svoje telo. Veće količine odjednom kod osetljivih osoba mogu da izazovu tegobe poput grčeva u stomaku

Gde nabaviti kefirna zrnca?

Kada kupite kefir u prodavnici, u njemu nema gljive koju možete razmnožavati. Zato je najbolje nabaviti je od nekoga ko je već ima putem društvenih mreža, recimo. Tibetanska gljiva vremenom raste, razmnožava se i lako se deli.

CRNI KUMIN LEČI STOTINU BOLESTI! Nutricionista objašnjava kako treba komzumirati ULJE, a kako ZAČIN U PRAHU - sve pogledajte OVDE.

NIJEDAN RUČAK BEZ SUPE! Šta sve DECA treba da POJEDU u toku dana pogledajte OVDE.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sanja

pre 3 godine

Probala sam jednom kefir, meni je to tako odvratan napitak, ima mi ukus pokvarenog mleka, posto sam imala problem sa probavom, pocela sam piti suplement medicinske gljive Hericium pro100, koja regulise rad creva i poboljsava varenje, vrlo brzo sam se mnogo bolje osecala, hvala na kefiru ,ipak je to stvar ukusa.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17