• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

02.08.2019

12:44

SLADOLED, ĐELATO I SORBE! Hlade i slade, ali NISU ISTI!

Recepti

SLADOLED, ĐELATO I SORBE! Hlade i slade, ali NISU ISTI!

Podeli vest

Mnogi tvrde da Italijani prave najbolji sladoled na svetu. Ali čak i ako ste se lično uverili, treba da znate da je reč o đelatu, pravom italijanskom sladoledu, po sastavu i načinu pripreme različitom od naših koje kupujemo u prodavnici ili na ulici

Postoji i treća ledena poslastica za koju neki kažu da je sladoled - sorbe, ali po sastojcima to nikako nije.

Ako ih volite, saznajte i kako se prave.

Sladoled

Glavni sastojci sladoleda su mleko, slatka pavlaka, šećer i žumanca i on ne sme da sadrži manje od 10 odsto mlečne masti. Sladoled se meša brzo, što dovodi do vazdušaste konzistencije, a veći sadržaj mlečne masti, u nekim slučajevima i do 25 odsto, u sladoledu apsorbuje više vazduha, pa je i mekši. Čuva se na niskim temperaturama.

RUČAK NA BRZAKA! Fritata od tikvica i feta-sira!

Foto: Shutterstock

Italijani imaju i univerzitet za pravljenje sladoleda

U blizini Bolonje već 15 godina postoji svojevrsna škola u kojoj se uči veština pravljenja đelata - Đelato univerzitet. Svake godine desetina hiljada "studenata" iz celog sveta ovde pokušava da uđe u tajne proizvodnje vrhunskog italijanskog sladoleda.
Nedeljni kurs sa smeštajem u hotelu košta oko 800 evra. Pored sladoleda tradicionalnih ukusa maline, lešnika ili limuna, polaznici škole uče kako da naprave i đelato neobičnog ukusa poput onog od divlje mirođije ili mortadele.
 

Đelato

Tajna pravljenja đelata je u sastavu sa dosta manje slatke pavlake što dovodi i do mnogo manjeg procenta maslaca, od četiri do devet procenata, a ponekad je i bez žumanaca. Đelato se muti sporije zbog čega je i gušći od sladoleda. Služi se na temperaturi višoj nego sladoled, pa je tekstura mekša i izgleda sjajnije.

 

RESETOVANJE! Posle LETOVANJA vam potrebno ovoliko dana ODMORA!

Veruje se da je italijanski đelato za kakav danas znamo, pravljen za princeze na dvorovima tokom perioda renesanse, a da je pionir u njegovom izvozu u svet bio Prokopio Kuto, koji je imao svoju radnju u Parizu još u 17. veku.

Sorbe

Ovaj ledeni specijalitet pravi se samo od voća, bez dodavanja mleka. Zbog nedostatka masnoće idealna je poslastica za sve one koji jedva odolevaju slatkišima.

Foto: Shutterstock

(VIDEO) ETO JE I U MODI! Serena napravila haljinu koja svima lepo stoji!

Za sorbe se najčešće kaže da je lažni sladoled, a ime duguje Francuskoj, u kojoj je odavno stekao ogromnu popularnost. Francuski gastronomi smislili su da se sorbe konzumira pre glavnog jela kako bi pravim gurmanima očistio nepca za ukuse narednih jela. Osnova svakog sorbea su voćni sok ili pire od voća, kojima se ne dodaje ništa osim vode. Najpopularniji su ukusi jagoda, malina, ribizle, brusnica, kajsija, lubenica, ananas…

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17