Društvo
(VIDEO) Majmun Džimi došao na Kobasacijadu! Pa jel' moguće?!
Na jubilarnoj, 10. Beloblatskoj kobasicijadi, došli su vrsni banatski majstori u spravljanju ovog specijaliteta, kolege im iz Srema i Mađarske, Rumunije, a gosti sa svih strana, čak i jedan majmun!
U naručju svog vlasnika koji nije bio raspoložen za priču, odeven u džemperić i džins, majmun Džimi je posebna atrakcija.
- Aaa, to je Džimi. A odakle je? To je mala tajna - kaže vlasnik.
- Iz Srbije je. Ovde živi, došao je da proba čuvenu beloblatsku kobasicu - smeška se.
U korak su ga pratili radoznalci koji su ga primetili u gužvi. Hoće da se fotografišu, pružaju ruke da ga dorirnu...
- Evo, dam ti dve hiljade evra za majmunče! - dovikuje jedan mladić.
Džimiju ne smeta gužva. Čini se, navikao se na ljude i slobodu.
Oko jedne tezge, skupila se grupica. Gospođa Ana ponosno pokazuje svojih ruku delo, sarmu u konzervi!
- Sve je sto odsto domaće! Može da stoji ovako konzervirano i nekoliko godina - dodaje.
Glasoviti momak nudi šunku. Odjekuje " ko kupi dve, treća gratis"!
- Ako nećeš šunku, a nestrpljiv si i gladan da dočekaš da se kobasica lagano ispeče uzmi, uzmi lebac. Prvo malo masti pa ljutu papričicu - nudi prodavac tucane, ljute paprike i izgleda da je mnoge podsetio na detinjstvo...
Meštanin Belog Blata, Mihalj zadovoljan i nasmejan na tanjirači priprema kobasicu.
- Ovde kod nas u Belom Blatu, sve žive kobasice! Ima ih na tone i govore samo jednim jezikom, iz praznog stomaka!
A pre kobasice, po zalogaj sira, čvaraka, pa koliko ko hoće i može...
- Fenomen Beloblatske kobasice, teško se u par rečenica može objasniti. Ona je kult, specifična je po mirisu i ukusu, sve ostalo su sitni detalji, finese - ističe Miroslav Markuš, predsednik Saveta Mesne zajednice Belo Blato i predsednik Organizacionog odbora Kobasicijade.
Do sledeće godine, prepričavaće ljudi kako je ono bilo pravo prolećno vreme dok su s nogu jeli odličnu kobasicu, onomad, u Belom Blatu i kako su tamo videli majmuna, pravog, obučenog kao dete...