Društvo
Gnezdo orlovo, ali kakvo! Da ga gledaš il' da ga pojedeš?
Orao sa ptićima u gnezdu, Faberževo jaje i nakit, ogrlica i narukvica, Danijelina remek-dela zasenila su konkurenciju!
- Orla sa ptićima u gnezdu radila sam aktivno 40 sati, s tim što je čitav posao trajao skoro dve nedelje, jer posle lepljenja delova treba da se osuše da bi se lepili novi. Napravila sam ga od marcipana, a bojila jestivim bojama. Za izradu Faberžeovog jajeta bilo mi je potrebno nešto manje vremena, oko 10 sati. Njega sam napravila najvećim delom od fondana, a i za taj rad sam dobila zlatnu medalju, kao i za orglicu sa narukvicom - kaže Danijela koju je za izradu orla motivisala pesma "Gnezdo orlovo" pevačice Breskvice.
Sve ove "skulpture" su jestive jer su njihovi osnovni sastojci: šećer, med, čokolada, pirinčani papir, jestive boje i prirodni lepak.
U svet poslastičarstva ušla je posle školovanja, a artistikom, odnosno izradom figurica i ukrasa za torte bavi se poslednjih pet godina otkad je i članica Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.
- Radila sam u više poslastičarnica u Nišu, ali trenutno sam bez posla, što zbog nekih problema sa zdravljem koje imam, ali i zbog toga što dekorateri u Nišu nisu dovoljno plaćeni. To je vrlo zahtevan posao, traži mnogo i umeća i vremena, a za uloženi trud se ne dobije adekvatna naknada - nastavlja Danijela.
Sad joj je želja, kako kaže, da nastavi da se takmiči na kulinarskim festivalima u Srbiji i u zemljama u regionu, a na neke će odlaziti kao sudija i ocenjivati radove svojih kolega.
Na kulinarskom festivalu "Biser mora" članovi Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika iz Niša osvojili su čak 13 medalja i to sedam zlatnih, dve srebrne i četiri bronzane.
Medalje su osvojili kuvar Aleksa Jeremijić, poslastičar Jovan Pejković, kuvar Mihajlo Stojanović i njena rođena sestra, poslastičarka Irena Antić.