Društvo
Nije leskovački, ali kida! Ceo grad zamirisao na paprike!
Deo Zrenjanina, gde se danas održavalo tradicionalno takmičenje u spremanju ajvara, podsetilo je mlađe na bakinu kujnu.
Prijatni mirisi povrća i začina, privikli su radoznalce da se približe takmičarkama pa i da pitaju za recept.
U kratkoj pauzi između dva mešanja po velikoj šerp, baka Anđa, penzionerka iz Zrenjanina kaže da je važno da paprika bude crvena, zdrava j jedra.
- Ima raznih recepata, neko dodaje patlidžan, tikvice i šargarepu, neko ga opet začini belim lukom, celerom i peršunom, ali tipičan srpski ajvar čine tri osnovna sastojka uz strpljenje i ljubav - kaže Milica, kapiten tima Moderne ajvaruše, ne skrivajući ambicuju da njihov ajvar bude najukusniji.
Takmičenje u organizaciji Turističke organizacije grada Zrenjanina, kao i prethodnih godina podržali su učenici srednje Ugostiteljske škole uz želju na po receptu svojih baka i prabaka, naprave ukusan ajvar.