30.10.2024.

18:21

Foto: Foto: T. J.

Društvo

Da li znate da se od gljiva sprema i slatko?

Sa korpom punom gljiva i radoznalim pogledom, pohvalio se da su ga svemu što zna o ovom carstvu, naučili baka i deka. 

- Ovde imam lažnu lisičarku, "čarku zavodnicu, "sunčanice" - nabraja dok prebira prstićima po kapicama ubranih gljiva. 

Spremno nastavlja i sa sledećom lekcijom. 

- Postoji oko deset otrovnih dvojnika pečurke "sunčanice" ,a lako ih je razlikovati jer nijedan otrovni dvojnik nema ovakve zebraste šare na stablu - priča znalački.

Stigao je da se pohvali da je sa mamom pronašao ogromni vrganj i da su od njega napravili čorbu. 

Informer

- Mali Teodor je primer kako decu treba usmeravati i učiti ih da vole prirodu i njena bogatstva - kaže Snežana Ranković iz lokalnog Gljivarskog udruženja "Ljubomir Vuksanović – Barle".

Reč je o najstarijem udruženju gljivara koje se ponosi svojim članovima i njihovoj mašti. 

- Eto, ima nas od šest do 86 godina - s ponosom ističu u Udruženju. 

Informer

Nismo ga pitali da li je jeo ikada slatko od gljiva, ali sasvim je moguće da jeste. U Podrinju na nekim pijacama možete da vidite i slatko od lisičarki ili od gljive poznate kao "šumsko pile". 

- Ljudi ne mogu da veruju da gljive mogu biti primenjive u slatkoj varijanti. Šumsko pile morate naći dok je još mlado. Kada ga uberete, obarite ga i isekcate na kockice. Spremate ga kao i svako drugo voće za slatko. Ušpinujete željenu količinu šećera, dodate sekcanu gljivu, limun, skuvate do željene gustine i pakujete kao i ostala slatka u tegle - otkrivaju u ovom Udruženju. 

Recept za slatko od pečurke "šumsko pile"

Pre nego što krenete sa pripremom, neophodno je prvo oprati i očistiti pečurku, naročito sa gornje strane, na kojoj ponekad umeju da se zadrže sitni delići kore drveta sa kojeg ste je brali. A zatim - vrlo bitno - staviti da se blanšira u ključaloj vodi 20 minuta. Tu vodu kasnije odliti, piše na Instagram stranici gljiveibilje

Informer

Sastojci:⠀
- 1 kg šumskog pileta;⠀
- 300 g šećera;⠀
- 1 limun;⠀
- vode da oblije pečurke

Priprema: ⠀
Pošto ste pečurku prokuvali u ključaloj vodi, odlijte je i nalijte hladnu. Promenite hladnu vodu nekoliko puta kako bi se "pile" skroz ohladilo. Zatim ga isecite na kockice stranice 1 cm
Naseckanu pečurku, limun sečen na kolutove, šećer i vodu sjediniti i staviti da se kuva dok ne dobijete željenu konzistenciju tečnosti. Proveravate gustinu tako što malu količinu tečnosti sipate na tanjir i sačekate da se ohladi. Ako nakon povlačenja prstom ili kašikom po sredini tanjira ostane trag, slatko je spremno. Ako se trag brzo izgubi, potrebno je još ukuvavati.⠀⠀
Slatko se zatim sklanja sa ringle i tek sutradan se sipa u sterilisane (100° 30min) i vruće tegle. ⠀