31.10.2024.

16:22

Foto: S. S.

Društvo

(VIDEO) Ovo je najposećeniji štand na Sajmu turizma u Kragujevcu! Vojvođani tope mast i prave čvarke!

Domaći čvarci, topljeni na licu mesta, ispred sajamske hale, ukrali su pažnju sa inače prebogate ponude…
- Banat, bato - kaže vremešni Kragujevčanin koji čeka u redu ispred glavnog ulaza čekajući da preuzme svoju "džaba" porciju pred tezgom izlagača iz Novog Bečeja.

- Kakav lebac uz čvarke, vi ste Šumadinci poblesaveli- tvrdi nasmejani Banaćanin dok puni papirne fišeke "friškim", vrućim čvarcima istopljenim od domaće slanine.


Na pitanje u čemu je tajna i zašto su bolji od svih na svetu, B.Dujin, zaklonjen iza kazana iz kojeg cvrči vrela mast, kaže:

- Ta, kako bih ti rek’o tajnu? Smeje se i nastavlja… "Ljubav. To je suština. Ima malo i do svinje, prehrane i iskustva, ali ljubav da se napravi dobar čvarak je presudna!".

Ne ostavlja prostora za dodatna pitanja dok se posetioci 15. Sajma turizma i seoskog turizma Na Šumadija sajmu tiskaju da osete slast najkvalitetnijih proizvoda od svinjskog mesa.
- Pošto kobasica- pita devojka kao skinuta sa naslovnice modnog časopisa

- Za vas, mlada, kobasica džaba - šeretski odgovara majstorov pomoćnik.

Humor je ovde zagarantovan kao i kvalitet proizvoda. 
- Kobasica je od čistog svinjskog mesa uzgojenog na tradicionalan način uz primenu moderne tehnologije. Zato nas je valjda i odabrala Turistička organizacija Novog Bečeja. Da predstavimo ono najbolje što umemo i da to plasiramo našim prijateljima iz Šumadije - kaže dvadesetdvogodišnjak i dobronamerno objašnjava da Bečej i Novi Bečej deli reka Tisa. Ali i spaja.

- Saradnja Šumadije i Vojvodine, kroz saradnju Šumadija sajma i Novosadskog sajma, otvorila je neslućene mogućnosti. Ovde smo kao kod kuće - navodi mladić stavljajući na vagu nove kilograme domaće kobasice koja se grabi kao na traci.

Oduševljeni Kragujevčani tek da su uspeli da vide ponudu više od 70 izlagača iz Srbije, Republike Srpske, BiH, Crne Gore…Tek je Sajam počeo!