Cena ovog srpskog delikatesa otišla u nebesa! Donosimo vam tri recepta!
Podeli vest
U čačanskom kraju pri kraju je sezona svinjokolja. Mnogi su završili ovaj posao pre Božićnjeg posta, koji počinje sutra, a mnogi srpski domaćini učiniće to sigurno za vikend...
Reporter Informera posetio je domaćinstvo u selu Ostra nadomak Čačka i zabeležio sve detalje...Od dobro utovljenih svinja pripremaju se razne mesne đakonije, poput pršute, slanine, kavurme...a poseban delikates su čvarci. Cena im je ove sezone skočila - prodaju se za dve do tri hiljade dinara po kilogramu, jer su svinje, kažu izuzetno posne!
Lider Jedinstvene Srbije i predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma želeo da se podseti na neko vreme kada je sve sam radio sa svojom suprugom u vreme kada je svinjokolj. Asistenti su mu bili supruga Snežana, snaje Marina i Snežana, dok su sinovi bili na poslu, a unuci u školi
Spremanje svinjskog mesa za zimu, poznatije kao svinjokolj, jedan je od poslednjih sezonskih poslova pred odmor i mirovanje na selu, ali moglo bi se reći i jedina moba koja se zadržala sve do danas na jugu Srbije
27.11.2021
13:57
Da bi se došlo do ovog slasnog zalogaja, potrebno je više sati teškog i predanog rada, a jedan od retkih seoskih majstora-mesara Milivoje Jovanović potanko nam je ispričao kako se prave i to u tri varijante.
- Postoji više vrsta čvaraka, a najpoznatiji su duvan, što se prave oko Valjeva, ovi naši, domaćinski, malo krupniji i masniji, i leskovačka sprža. Razlika je u masnoći i veličini, a pripremaju se na sličan nacin - priča majstor Milivoje.
U Mačvi su izgleda svinje ove godine toliko mesnate da domaćini, a pogotovo oni koji prodaju prerađevine, neće imati ni kilo čvaraka! Kupci su u mesarama šokirani cenom ovog delikatesa. Čvarci su skuplji od sirovog svinjskog i junećeg mesa! Tako u lancu jednog velikog proizvođača mesa kilo svinjskog buta košta 890, junetine 1200, a kilogram čvaraka u rinfuzi 1300 dinara!
Deveti po redu festival Čvarak fest u mestu Mužlja, kod Zrenjanina na terenu FK Lehel, održan je u prisustvu više hiljada ljubitelja dobrog zalogaja i njegovog veličanstva, hrakavog, rumenog i ukusnog čvarka
11.02.2023
15:36
Foto: Z.I.
Domaćinski
A ovako ih je on pravio kod domaćina u Ostri...
Najmasnije meso seče se na kocke, stavlja u velike posude, takozvane ranije i neprestano se ispod nje loži jaka vatra. Da čvarci ne bi zagoreli i da bi mast bila bela kao sneg, smesa u raniji meša se "mešajom" , ogromnom varjačom. Smenjivali se na "mešaji" i on i domaćin jer proces nije ni brz ni jednostavan.
- Kad mast bude dobro upržena pristupa se ceđenju i to drvenom, ručnom presom. U zavisnosti od toga šta ko voli domaćin bira koliko presu treba stegnuti, dal' će čvarcima "uzeti dušu" - opisuje Milivoje.
A posle ceđenja, čvarke vadi na metalni poklopac "smederevca" i soli ih.
Foto: Printscreen You Tube
Duvan čvarci
- Duvan čvarci se pripremaju na sličan način, ali se slanina ne secka toliko sitno a na početku kuvanja se u raniju sipa mnogo više vode pa je i proces prženja i dvostruko duži. Još, presu treba jače stisnuti da sva mast nestane. Zato su oni končasti i posni - navodi majstor.
Foto: S.T.
Leskovačka sprža
Uverio se, kaže, više puta, da Leskovčani ne priznaju da postoji išta drugo sem njihove sprže.
- Oni se time ponose. Ukusno je, nema šta, ali to liči na čvarke! Kad se čvarci ocede od masti, oni ih posle dodatno kuvaju zajedno sa dobro obarenim mesom koje su odvojili od kostiju. Smesa se kuva još nekoliko sati a posle toga se cedi i dodaju joj začine. I ne samo so, nego i suvu ljutu tucanu papriku - slikovito opisuje ovaj iskusni mesar i kulinar.
Festival duvan čvaraka, posle dvogodišnje pauze, biće održan ovog vikenda na platou Centra za kulturu u Valjevu. Na “Čvarkijadi”, koja se nalazi među stalnim gradskim manifestacijama, koncert će u subotu održati Haris Džinović
Vatrogasci u Nišu još nisu uspeli da potpuno ugase požar koji je u nedelju izbio u jednom od pogona firmi koje se nalaze na prostoru bivše Elektronske industrije...
Uz mokar kolovoz, ponegde i sa snegom i ledom, na magistralnom putu Zlatibor - Nova Varoš vozači dodatno treba da obrate pažnju...Ovo je već drugi put za dva dana da se zatiče isti prizor ...
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Lider Jedinstvene Srbije i predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma želeo da se podseti na neko vreme kada je sve sam radio sa svojom suprugom u vreme kada je svinjokolj. Asistenti su mu bili supruga Snežana, snaje Marina i Snežana, dok su sinovi bili na poslu, a unuci u školi
Srbija, 24. mart 1999. godine, nekoliko sati pre bombardovanja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, gradovima, varošicama i selima ulice su bile puste. Građani su napeto pratili televizijske, a vojnici radarske ekrane. Nekoliko minuta pre 20 časova, oglasile su se sirene za uzbunu. Počela je NATO agresija na našu zemlju pod nazivom "Milosrdni anđeo".
Nemanja Pavlović, sin pukovnika-pilota Milenka Pavlovića, koji je 4. maja 1999. godine poginuo u okršaju sa NATO avionima, poručio je večeras da je njegov otac tog dana poleteo da zaštiti nejač, ne samo grada Valjeva, nego i kolevku srpskog naroda Kosovo i Metohiju.
Nikola Džoni Vušović, koji je označen kao vođa organizovane kriminalne grupe protiv kojeg se u Beogradu vodi postupak zbog tri ubistva i tri pokušaja, tužilaštvo smatra prvim čovekom iliti vođom "vračaraca", bliskim saradnikom Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i "srpskom vezom" crnogorskog "kavačkog klana", uhapšen je po Interpolovoj poternici 18. oktobra u Barseloni prošle godine.
Završila se Liga nacija, reprezentacija Srbije može da se okrene startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i prilično nezgodnoj grupi u kojoj smo žrebom završili.
Makedonski fudbaler Andrej Lazarov (25) nije se u trenutku izbijanja požara nalazio u diskoteci u Kočanima, već je u grad došao kako bi posetio svoju porodicu, otkrila je njegova porodica u najnovijim izveštajima.
Novinar Džefri Goldberg, glavni urednik The Atlantica, nenamerno je postao deo izuzetno poverljive čet grupe u kojoj su diskutovani vojni udari u Jemenu, otkrivajući šokantnu sigurnosnu grešku u administraciji Donalda Trampa. Ova greška mogla je ozbiljno ugroziti nacionalnu sigurnost SAD.
Pregovaračke strane su trenutno bliže nego ikada primirju u Ukrajini, uključujući u Crnom moru, a zatim mogu početi da razmatraju i dalja pitanja u okviru rešavanja ukrajinskog sukoba, izjavila je na redovnom brifingu za novinae rukovodilac pres službe Stejt departmenta Tami Brus.
Netflixova hit drama "Adolescence" snimana je u kući porodice Flečer, koja otkriva zanimljive detalje o tom iskustvu i kako su se njihovi životi promenili tokom snimanja.
Mnogi od ovih glumačkih parova ostavili su neizbrisiv trag na filmskoj sceni, a njihove veze, iako neuspešne, bile su tema brojnih medijskih spekulacija i interesovanja.
Priča o američkom jutjuberu koji je tvrdio da su njegova devojka i njena majka zatrudnele s njim izazvala je haos na internetu. Nakon što je vest postala viralna, priznao je da je sve bila šala, ali ostaje pitanje - gde je granica između zabave i obmane?
S dolaskom proleća, miševi mogu postati nepozvani gosti u domovima, ali postoji jednostavan način da ih brzo oterate. Naše bake su koristile prirodnu metodu koja se pokazala veoma efikasnom.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar