• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbija

14.10.2023

08:40

Ma da l` je moguće?! Čvarci skuplji od svinjskog buta!

Insajder

Srbija

Ma da l` je moguće?! Čvarci skuplji od svinjskog buta!

Podeli vest

U Mačvi su izgleda svinje ove godine toliko mesnate da domaćini, a pogotovo oni koji prodaju prerađevine, neće imati ni kilo čvaraka! Kupci su u mesarama šokirani cenom ovog delikatesa. Čvarci su skuplji od sirovog svinjskog i junećeg mesa! Tako u lancu jednog velikog proizvođača mesa kilo svinjskog buta košta 890, junetine 1200, a kilogram čvaraka u rinfuzi 1300 dinara!

Tako u lancu jednog velikog proizvođača mesa, kilo svinjskog buta košta 890, junetine 1.200, a kilogram čvaraka u rinfuzi 1.300 dinara!
- Ovo je neverovatno. Za kilo čvaraka možeš da kupiš kilo i po mesa. Nekada su bili sirotinjska hrana, posle svinjokolja smo ih nekada i bacali, a sada su pravi luksuz da moraš na grame da kupuješ - komentarisala je ljutito žena zatečena visinom računa.

Iskusni kasapin Slobodan Đonlić iz Bogatića koji svake jeseni u vreme svinjokolja zakolje više desetina tovljenika, vrti glavom i tvrdi da drugačije ne može da bude.

- Čvarci se dobijaju topljenjem masnoće, a svinje jedva da imaju masti. Svinjče od 120 kilograma nema više od 7 do 8 kilograma masnoće, a od te količine može da se istopi maksimalno 1,5 kilogram čvaraka - kaže on.

Dodaje kako je nekad sa lakoćom radio. Nož je, kaže, sam klizio kroz masnoću, a sad treba više snage jer je svinjče skoro sto posto "sama krtina".

Farmer Miloš Teodorović koji godišnje utovi oko 1.000 svinja kaže da su se na farmama sad "odomaćile" svinje s manje masti. 

- Stočni fond je drastično smanjen, naročito krmača pa je malo i prasadi. Obiđite selo i niste sigurni da li ćete da pronađete prase. U Evropi su su se orijentisali na selekciju svinja koje su više mesnate pa je tako i kod nas - objašnjava Teodorović ovu situaciju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom
Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Radoslav Milojičić i članovi Grupe Staša Stojanović i mr Milovan Drecun, razgovarali su, preko zoom platforme sa članovima Poslaničke grupe Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Republikom Srbijom, predvođenom potpredsednikom Grupe Dimitrijem Natalukhom.

28.10.2024

20:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set