Društvo
JEDNA STVAR KOJU JEDEMO JE IZUZETNO OPASNA Dr Jorga otkriva ŠTA URADITI SA NAMIRNICAMA KUPLJENIM na pijacama
Sve beogradske pijace otvorenog tipa od jutros u 7 časova otvorile su svoje kapije, i radiće do 15 časova, ali pod posebnim uslovima,
Naime, kupci će morati da drže distancu od dva metra i samo određeni broj ljudi moći da bude na pijaci. Prodavci moraju da nose zaštitne maske i rukavice, a sve tezge su zaštićene folijom, kako bi se zaštitila komunikacija između kupaca i prodavaca.
Specijalista higijene i ishrane prof. dr Jagoda Jorga otkrila je kako se treba ponašati sa namirnicama koje kupujemo na pijaci u jeku epidemije koronavirusa.
- Svo povrće koje može termički da se obradi, obradite. Ono što se jede sveže, poput salate, treba dugotrajno oprati pod mlazom jake vode. S druge strane, termički obrađena hrana ne sme da ostaje van frižidera.
Upozorila je i da su pahuljice koje volimo da jedemo za doručak neuporedivo higijenski rizičnije od dobro ispečenog hleba. Zašto?
- Zato što se hleb peče na 200 stepeni, ima koru koja nema vode, odnosno na toj dehidriranoj kori ne ostaje ništa živo. Hleb je potpuno bezbedna namirnica i tu je jako mali epidemiloški rizik. Nije nigde još objavljeno da je iko u svetu preko hleba dobio koronavirus. Mi inače znamo da to nije put prenosa ni za ostale crevne infekcije, pa ako je ovo prevashodno respiratorna infekcija sa nekim crevnim infekcijama, ne tvrdim da ne može da se prenese prljavim rukama. Ali, za sada u literaturi hleb ne slovi kao put prenosa – zaključila je u razgovoru za TV Prva.