Društvo
INSPEKCIJA MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE U KONTROLI PROIZVOĐAČA HLEBA! Zatvorena 31 pekara zbog loše higijene
U Srbiji je zbog loše higijene zatvorena 31 od 956 pekara, koliko je inspekcija kontrolisala! Ovo je najveći broj objekata u poslednjih deset godina na koje je inspekcija Ministarstva poljoprivrede stavila katanac.
Sve mora da je čisto
Svaki deo pekare mora da bude čist, od skladišta, proizvodnje, prodaje, do prevoza
Zoran Pralica
Vlasnicima je naloženo da poprave higijenske uslove koji će vanredno biti provereni, a po zakonu im preti i novčana kazna od 200.000 do dva miliona dinara.
Neadekvatno
Na malom prostoru su i priprema, i proizvodnja, i prodaja proizvoda
Nenad Vujović
Propisi i propusti
Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović kaže da je prethodnih godina inspekcija zatvarala, u proseku, oko dvadeset pekara.
- Ove godine je taj broj nešto veći i ukupno 31 pekara nije imala zadovoljavajuće uslove za proizvodnju ili prodaju hleba i peciva. Glavni razlog za neispunjavanje propisanih higijenskih uslova je taj što se pekare na brzinu otvaraju, a zatim zatvaraju. Vlasnici rade u vrlo skromnim uslovima, na malom prostoru su i priprema, i proizvodnja, i prodaja pekarskih proizvoda. Pekarstvo je vrlo dinamičan posao, otuda ima i propusta. Svaki objekat za proizvodnju hleba ima propisane higijenske uslove. Sanitarni uslovi su važni i za sam objekat i za zaposlene - kaže Vujović.
Osim higijene, u pekarama je proveravan i kvalitet hleba. Građani, pored belog hleba, sve više kupuju i specijalizovane vrste ove namirnice.
- Retko se dešava, tek u nekoliko procenata da se ono što piše na deklaraciji, ne nalazi u hlebu. U ovu namirnicu se dodaju dozvoljene supstance. Bojenje hleba nije dozvoljeno. Mogu da kažem da jedemo dobar i kvalitetan hleb - naglasio je Vujović.
Odgovornost pojedinca
Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica kaže za Informer da je svako odgovoran za svoj objekat i radnike.
- Higijena mora da bude zadovoljavajuća. Svaki deo pekare mora da bude čist: od skladišta, proizvodnje, prodaje, do prevoza. Dešava se zbog teških mašina koje koristimo da puknu pločice. Inspekcija razbijenu pločicu tretira kao da je nema. To nema veze sa čistoćom, ali moramo da je zamenimo, što i činimo. Ali se tretira kao sanitarni prekršaj. U pekarama sada više od 90 prodavaca koristi rukavice prilikom usluživanja potrošača i trudimo se da ispoštujemo sve sanitarne standarde koji postoje - naglasio je Pralica.
On kaže da jedemo zdrav hleb od pšenice, koja je i ove godine izuzetno dobrog kvaliteta, a dodaci su po evropskim standardima.
Zakon postavio jasne uslove
Iz nadležnog ministarstva kažu da su uslovi za pekare strogo precizirani. Prema propisu, prostorija za skladištenje pekarskih proizvoda mora biti posebno izdvojena i opremljena ambalažom i transportnim kolicima. Zidovi u prostorijama moraju biti obloženi keramičkim pločicama ili drugim materijalom pogodnim za efikasno održavanje, u visini od najmanje 1,6 m od poda prostorije. Podovi proizvodnih prostorija u kojima se mesi, obrađuje i peče testo moraju biti od čvrstog materijala, nepropustljivi na vodu i otporni na sredstva za pranje i dezinfekciju. Podovi moraju biti izrađeni tako da se lako održavaju, da nisu klizavi i da su otporni na habanje. Svaki deo pekare mora da bude čist i da ispunjava sve higijenske uslove.
Na tržištu 3.000 pekara
U Srbiji ima oko 3.000 pekara, ali se ta cifra menja na dnevnom nivou, jer se lokali brzo zatvaraju, ali se i otvaraju novi. U ovaj broj ne ulaze kiosci i prodajni objekti koji obavljaju doradu pekarskih proizvoda, kao što je prodaja sendviča, pečenih smrznutih proizvoda i slično.