27.10.2024.

17:14

Foto: J.M.

Društvo

Simbolično, na dan svetiteljke: Osveštan krst za novu crkvu Svete Petke, ktitor Ljiljana Habjanović Đurović

Čin osveštanja predvodio je Njegovo Visokopreosveštenstvo, Mitropolit kruševački dr David, uz prisustvo sveštenstva, brojnih vernika i predstavnika lokalnih vlasti.

Inicijativa za izgradnju hrama potekla je od književnice Ljiljane Habjanović Đurović, inspirisane svojim romanom "Petkana", kroz koji je, kako sama kaže, doživela duboku povezanost sa životom i delom Svete Petke.

- Još 2001. godine, kada sam počela da pišem "Petkana" i dublje se upoznala sa životom Svete Petke, moj suprug, sin i ja doneli smo odluku da ćemo jednog dana sagraditi crkvu u njenu čast - prisetila se Ljiljana.

Informer

 

- Imali smo kuću u Kotoru na obali mora i rekli smo: 'Prodaćemo je i od tog novca sagraditi crkvu'. Iako kuću nismo odmah mogli prodati, uvek sam govorila – to više nije naša kuća, nego njena. Kada ona bude želela, sve će se srediti - rekla je književnica.

Kada je Ljiljana započela snimanje filma "Sveta Petka – Krst u pustinji", zasnovanog na njenom romanu, pojavio se kupac za kuću baš u trenutku kada je bio potreban novac za završetak filma.

Deo sredstava usmeren je ka filmu, ali ideja o gradnji crkve je ostala, a prošle godine, kada su Ljiljana i njen suprug obeležili 45 godina braka, razgovor sa sveštenstvom u Kruševcu potvrdio je veliku podršku za ovaj poduhvat.

- Saznali smo koliko snažna želja postoji među vernicima, sveštenstvom i gradskim rukovodstvom za izgradnju hrama posvećenog Svetoj Petki u Kruševcu. Nakon molitve i razgovora, sve se složilo i došli smo do ovog trenutka - dodala je Habjanović Đurović.

Informer

 

Prisutnima se obratio i ministar odbrane Srbije, Branislav Gašić, koji je istakao značaj ovog duhovnog projekta za Kruševac.

Stanovnici Starog aerodroma izrazili su radost što će crkva Svete Petke uskoro postati novi duhovni centar u njihovom naselju, okupljajući vernike i donoseći posebnu svetlost ovoj zajednici.