• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.10.2024

06:45

Pravoslavni vernici danas praznuju Prepodobnu mati Paraskevu: Smatra se velikom zaštitnicom žena i zaslužna je za mnoga čuda

Tanjug

Društvo

Pravoslavni vernici danas praznuju Prepodobnu mati Paraskevu: Smatra se velikom zaštitnicom žena i zaslužna je za mnoga čuda

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Prepodobnu mati Paraskevu, praznik u narodu poznat kao Sveta Petka, koja se smatra zaštitnicom žena. Dan posvećen njoj poznat je po mnogim čudima.

Prepodobna mati Paraskeva je jako poštovana svetiteljka među pravoslavnim vernicima i veliki broj porodica ovaj dan obeležava kao krsnu slavu. 

Rođena je krajem 10. veka u gradu Epivatu, u Vizantiji, kao dete pobožnih roditelja. Nakon smrti najmilijih, sve što je od njih ostalo podelila je sirotinji i život posvetila Bogu. Zamonašila se u Crkvi Svete Sofije u Carigradu, gde je dobila ime Paraskeva.

Prema verovanju pravoslavnih hrišćana, dugi niz godina je živela kao isposnica u pustinji, dok joj se u snu nije javio anđeo i uputio u otadžbinu da širi veru Hristovu. 

Mošti svete Petke su prenošene mnogo puta, a na njenom grobu su se događala čuda. Jedna legenda ukazuje na to da je Bugarski car Jovan Asen je 1238. godine oteo mošti, dok pristalice druge tvrde da je preneo mošti svete Paraskeve u svoj prestoni grad Trnovo. 

Nakon turskog osvajanja Bugarske, sultan Bajazit je mošti svete Paraskeve preneo u moldavski grad Jaši, sve do 1396. godine, kada je na molbu kneginje Milice, svetiteljka sahranjena u crkvi Ružici na Kalemegdanu.

Sultan Sulejman Drugi preneo je mošti Svete Paraskeve 1521. godine u Carigrad.

Naposletku, 1641. godime, carigradski patrijarh Partenije dao je njene mošti na poklon knezu Vasiliju Lupulu, koji ih je preneo u Jaši i položio u Crkvu Sveta tri jerarha, gde su i danas.

Na današnji dan se pravoslavni hrišćani obraćaju svetiteljki molitvom za pomoć u bolesti i nevoljama.

U selu Vinča kod Topole se nalazi lekoviti izvor Svete Petke, koji hrišćani svakodnevno posećuju. Najviše ljudi se tamo okupi baš na današnji dan.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!
REPUBLIKANCI BESNI

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!

Ako Donald Tramp postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, on će pokrenuti „totalni rat“ protiv britanskog premijera Kira Starmera zbog navodnog mešanja Laburističke partije u američke izbore u korist potpredsednice Kamale Haris, prenosi Dejli mejl pozivajući se na neimenovane izvore iz Konzervativne partije.

28.10.2024

07:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija