27.10.2024.

21:24

Foto: RINA

Društvo

Mojim roditeljima noge su sahranjene u Srbiji, a trup i glava u Bosni! Šok ispovest Rajka Markovića

Jedno takvo selo, Sastavci, nalazi se nadomak Priboja i to na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ovde se ne zna tačno ko je obeležio međunarodne granice, ali one prolaze kroz sobe ili groblja. Neretko u šali meštani kažu da kazan založe u jednoj, a rakija poteče u drugoj državi.

Imanje Rajka Markovića iz pomenutog sela se jednom polovinom nalazi u Srbiji, a drugom u Bosni, tako da i porez plaća na pola u obe zemlje.

- Najupečatljivije je na primer, na groblju. Jedan kamen je granica. Sa desne strane Srbija, sa leve Bosna. To znači da su mojim pokojnim roditeljima noge sahranjene u Srbiji, a trup i glava u Bosni. - rekao je Marković za RINU.

Informer

 

Dodaje kako je kapela na teritoriji Rudog, a sveštenik dolazi iz Priboja! Sve su to, kako kaže, neke priče koje se vezuju za ovakva pogranična sela.

- Ima tu dosta nekih administrativnih peripetija, ali ovde živim od rođenja i navikli smo sve to nekako da prevaziđemo, prilagodimo se i živimo normalno - priča ovaj meštanin sela Sastavci.

Rajku ipak najteže pada to što je u selu sve manje dece.

- Nekada je škola bila puna, danas ima samo oko 15 učenika. To je sudbina ovih udaljenih sela - dodaje Rajko.

On živi sa suprugom Biljanom. Imaju jednu kravu, a sir i telad, kada ih ima, prodaju natkupcima. Priča kako je plasman proizvoda otežan zbog geografskog položaja.

Od peripetija, tu je nekada i loš telefonski signal i roming, na šta su navikli.

Međutim, "život na tromeđi" donosi i jednu dobru stvar. Granice nikada nisu sprečavale meštane da žive složno. Tradicionalno, već pola veka organizuju sportsko okupljanje kako bi se družili i takmičili u brojnim disciplinama.

Nisu preskočili ni godinu pandemije korona virusa!

- Da je ovo mesto jako popuplarno pokazuje podatak da se na ovom mestu jedne godine, sakupilo preko 40 fudbalskih klubova da odigraju meč. Dešavalo se da onaj ko se takmiči u disciplini bacanja kamena sa ramena, nekoliko puta napravi međunarodni incident i kamen prebaci iz Srbije u Bosnu. Najvažniji su dobri međunarodni odnosi, da nije toga ne bi ni ovo selo živelo. To je takođe pokazatelj da ne možete razdvojiti nešto što je nerazdvojno, a to su ljudi, sudbine ali i istoriju - ispričao je Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

Selo Sastavci od Priboja je udaljeno 16,8 kilometara a od Rudog 17,3. Do Pljevalja u Crnoj Gori relacija je ipak malo veća i iznosi 35,7 kilometara. Broji nekoliko stotina žitelja, koji iako ih granice razdvajaju žive složno decenijama unazad.