07.09.2024.

07:01

Foto: Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Džet set

Otkrivamo! Bora Đorđević dobija svoj muzej!

Legendarni roker, Bora Đorđević, koji je preminuo u 72. godini u Ljubljani, za života je imao tri želje i sve će mu biti ispunjene. Prva, da počiva u rodnom gradu Čačku, koji je najviše voleo. Druga, da mu spomenik budu dve gitare. A treća, da nakon smrti bude otvorena njegova spomen-kuća.

- Ispunićemo sve Borine želje koje nam je ostavio u amanet, on je to zaslužio jer nas je zadužio! Grobno mesto je sam sebi izabrao još pre dve godine, tačnije parcelu gde će počivati. Spomenik sa dve ukrštene gitare već se pravi, a nakon sahrane krećemo u realizaciju projekta otvaranja njegovog muzeja, u čemu će nam pomoći i država - rekao je za Informer Borin blizak prijatelj, koji je insistirao na anonimnosti.

Informer

 

Smetnji za otvaranje spomen-kuće nema, ali još uvek nije doneta odluka da li će se ona nalaziti u Čačku ili u Beogradu.

- Porodica će dati zadnju reč o lokaciji. Fanovi iz celog sveta smatraju da muzej treba da se nalazi u srpskoj prestonici, gde je i napravio karijeru, gde je živeo i stvarao, ali i gde mu žive deca, unuci... Sa druge strane, njegovi prijatelji iz detinjstva, s kojima se družio do poslednjeg dana svog života, smatraju da je spomen-kući mesto u Čačku. Veruje se da bi Dubravka, njegova supruga, volela da tako nešto postoji i u Ljubljani, gde je Bora proveo poslednje godine i gde je bio poštovan - ispričao je izvor za Informer i dodao:

Informer

 

- Gde god da muzej bude otvoren, u njegovu posećenost niko ne sumnja. Boru su obožavali svi ljudi, a njegove pesme slušali su i voleli čak i oni koji ne slušaju tu vrstu muzike.

Da je ova želja zaista bila jedna od njegovih poslednjih, govorio je i sam pevač u jednom od intervjua.
- Volim ja da skupljam priznanja ovako, važno je za svakoga, ko kaže da nije tako, laže - rekao je Bora Đorđević nakon dobijanja priznanja za doprinos muzici, a na pitanje da li ima neko posebno mesto gde drži nagrade, kazao je u svom stilu, kroz smeh:

- Evo, čim umrem, otvara se moj muzej! Otvorićemo muzej i videćete.

Informer

 

Bora Đorđević biće sahranjen danas, 7. septembra u 14.30 u Čačku, kada će i hor čačanske Gimnazije u čast legendarnog muzičara otpevati rokenrol himnu "Pogledaj dom svoj, anđele", rekao je pred sam Borin ispraćaj gradonačelnik Čačka Milun Todorović.