18.05.2020.

08:44

Foto:

Hronika

AVION PUN LEPOTICA I MISTERIOZNIH, CRNIH TORBI otkrio jednu od najvećih svetskih zavera čiji je glavni akter bio ČOVEK IZ CRNE GORE

S jedne strane život plejboja kakav se samo poželeti može. Letovanja, putovanja i veze s prelepim devojkama misicama i zečicama, luksuzni stanovi, privatni mlaznjaci. S druge strane, život pun rizika i nesigurnosti, pretnje smrću, dogovori s južnoameričkim "saradnicima", sastanci s Kostarikancima osuđenima zbog ubistva koji dolaze u Zagreb i na hrvatsku obalu. Kratki susreti u hotelu u Ljubljani s prijateljima iz Italije za koje će se posle utvrditi da su pripadnici mafije iz Katanije. Kratak videolink s osobama za koje je rekao da su osobe iz javnoga života njegove rodne Crne Gore.

I celo to vreme stalna igra nadmudrivanja i paranoje s policijom na tri kontinenta, od hrvatskoga PNUSKOK-a, preko pet policija Evropske unije, do hongkonške policije i američke Agencije za suzbijanje droge (DEA) i Evropola. Paranoje koja se na kraju ispostavila opravdanom jer su mu te sve službe zajedničkom akcijom, nakon ko zna koliko vremena tajnog praćenja, u maju prošle godine uspele da stave lisice na ruke.

Akcija se zvala “La Familia”, a nakon desetomesečne istrage, USKOK je u petak podigao optužnicu protiv Dokovića i sedmoro njegovih navodnih saradnika. On je u međuvremenu izručen iz Švajcarske u Hrvatsku.
Uskok je u optužnici pokušao da rekonstruiše sve što su svetske policije u tajnoj međunarodnoj akciji prikupile u razdoblju od dve godine pre hapšenja tajno snimane telefonske razgovore i tajnu policijsku pratnju na tri kontinenta, poslovnu dokumentaciju za iznajmljivanje i kupovinu  privatnoga mlaznjaka za letove do Južne Amerike i natrag, iskaze svedoka - saradnika i devojaka Dokovića, finansijske izveštaje o imovini okrivljenih i slično. Sve to trebalo bi, smatra Uskok, poslužiti da bi se zatvorio krug dokaza oko okrivnljenih i dokazalo ne samo da su prebacili jednu isporuku od 600 kg kokaina s kojom su i uhapšeni nego da su činili zločinačku organizaciju koja je već ranije isto tako prebacivala mlaznjacima drogu u Europu, a to su nameravali i da čine i u budućnosti, kao i da je Doković bio vođa te organizacije.

Gotovo svi okrivljeni, uključujući Dokovića, ne smatraju se krivima za ono što im se stavlja na teret.


Doković je na ispitivanjima u Švajcarskoj tvrdio da nema nikakve veze s drogom, međutim, konkretna pitanja istražitelja pokušao je da relativizuje. Pogotovo se to odnosi na pronađenu SMS komunikaciju s izvesnim Oskarom Karenom iz Perua, kojem je 2. maja 2019. poslao poruku: “Ptica dolazi za 10 dana u Urugvaj. Možeš u nju staviti šta god želiš, ja i MCC idemo sa 200 i Pruge 200 i drugi sa 200, 25% istoga dana napuštaju u tvoje ruke”. Tužitelji smatraju da je tu jasno kako je reč o razgovoru o pošiljci i njenim delovima i da postoje tri deoničara pošiljke od 600 kg, u kojoj svaki ima udeo po 1/3, odnosno po 200 kg.

Drugookrivljeni Petar Šarac zvani Pjer, koji je prema optužnici bio veza s južnoameričkim dobavljačima, a koji je nekoliko puta putovao u Kostariku i Dominikansku Republiku takođe je porekao da ima bilo kakve veze s drogom. Kaže da je u Južnu Ameriku išao zbog zdravstvenih razloga jer ima problema sa začepljenjem arterija i mu je trebala operacija. Za dvojicu Kostarikanaca, Džonatana Roberta Holmesa Forbsa i Kristiana Vargasa, koji su u martu prošle godine došli u Zagreb i Split i kojima je plaćao smještaj, rekao je da su njegovi poznanici iz Kostarike, koji su došli u posetu.

Opasni Kostarikanci

Međutim, na osnovi međunarodnih provera USKOK je utvrdio da su obojica Kostarikanaca opasni kriminalci poznati tamošnjoj policiji zbog nasilnih kaznenih dela i trgovanja drogom. Takođe, policijska tajna pratnja otkrila je da su se Šarac i Forbs 29. marta u Splitu sastali s Leonom Drešajem, članom porodice Drešaj iz Tuzija u Albaniji, a kojeg su mediji, ali i pravosudne institucije u regionu povezivali s organizovanim kriminalom.

Takođe tokom istrage saslušano je nekoliko devojaka s kojima je Doković održavao vezu tokom dve godine, premda je svaka od njih znala da on ima stalnu devojku Nevenku Ćuturić u Srbiji. Svima se predstavljao kao trgovac voćem i povrćem iz Crne Gore te hotelijer koji ima nekoliko hotela, a jasno je bilo da je raspolagao velikim količinama novca kojim se razbacivao okolo. Vozio je nekoliko automobila, Mercedese, razne terence, Porše, a u Crnoj Gori je navodno imao i Teslu, ispričala je jedna od devojaka, inače Plejbojeva zečica. S vremenom, naravno, posumnjale su da je Doković samo biznismen i plejboj, najviše zato što zapravo nikada nije imao poslovne sastanke. Stalno je menjao telefone, od kojih su neki bili posebno zaštićeni od prisluškivanja. Svoj život s Dokovićem opisivali su kao putovanja u Dubai, u države Evropske unije, Srbiju, gde je Doković uvek imao iznajmljene stanove ili apartmane i to vrlo skupocene.

Informer

 

Parking u Amsterdamu

Jedna od njih primetila je da Doković uz sebe imao i pištolj, a kad ga je pitala za oružje, rekao je da ga ima “iz fore”. 

Na jednom putovanju u Ljubljani u hotelu Doković se susreo s dvojicom prijatelja iz Italije, a kad je tim svedokinjama policija kasnije pokazivala fotografije, prepoznali su pripadnike kriminalne grupe iz Katanije. Jedna od devojaka je u avgustu 2018. u Opatiji u hotelu videla kako Doković preko videopoziva razgovara s nekoliko muškaraca iz Crne Gore za koje joj je kasnije rekao da su to osobe iz političkoga života u Crnoj Gori i da je on već s njima bio na Hvaru.
Tužitelji su saslušali i nekoliko osoba koje su Doković i Šarac u Zagrebu angažovali da “prevoze automobile”. Tražili bi ih uz novčanu naknadu prevezu automobil npr. u Amsterdam te ga ostave u jednoj garaži dva dana, a zatim da se istim automobilom vrate u Zagreb ili u neki drugi evropski grad.
Iako svesni da verojatno prevoze nedopuštenu robu, istražiteljima su rekli da su na to pristajali zbog finansijske situacije i da zapravo nisu niti hteli da znaju ništa o tome što voze. Od jednoga od tih “vozača” Petar Šarac je zatražio da iz Beča preko granice preveze jednog njegovog prijatelja, međutim, na granici ih je zaustavila policija i toga prijatelja uhapsiulam, a bio je to Bobo Nedeljkovski, član skupine koja je u Švajcarskoj ukrala slike Pola Sezana u vrednosti oko milijardu kuna. Poseban deo čitave priče koja se pripisuje Dokoviću i drugima bila je organizacija privatnog aviona koji je u maja 2019. odletieo na nekoliko dana u Urugvaj, da bi se zatim vratio u Nicu, a kojim je prevezeno 600 kilograma kokaina s kojim je na kraju Doković i uhićen.

Naime, nije to bila samo organizacija prevoza nego je, kako sumnja USKOK, čitav let trebao biti maskiran kao turistički let “zlatne omladine" u Južnu Ameriku, što je, naravno, bio paravan za krijumčarenje droge. Zbog toga je preko jedne turističke agencije angažovana grupa devojaka, a osim devojaka iz Rijeke, muški deo lažne elite na izletu u Urugvaj, činilo je i nekoliko mladih Čeha.

Međutim, sve je ispočetka krenulo pogrešno. Devojkama koje su okupili preko agencije su rekli da idu na izlet najpre u Paragvaj i da će biti hostese u luksuznom kasinu u toj zemlji. Ubrzo se plan promenio pa su im rekli da umesto u Paragvaj idu u Urugvaj. Do tih promena je došlo, kako se to može zaključiti iz prisluškivanih razgovora, jer je Doković imao problema s nabavom samoga aviona. Devojke su najpre doletele u Prag, odakle su trebale poleteti preko Nice za Južnu Ameriku. U Pragu su, tvrde, upoznale i Dokovića kojeg je njihov voditelj Serkan Unverdi zvao “Babo” te im rekao da je on njihov šef, ali se nakon večeri Doković udaljio i posle ga više nisu videle. Međutim i taj let iz Praga na kratko je otkazan pa su se devojke već počele vraćati u Hrvatsku kad ih je Unverdi nazvao da se ipak ide i to hitno.

Informer

 

Jedan od čudnih uslova je bio da devojke ne nose nikakav prtljag, samo najosnovnije. Jedna od njih, koja je bila na letovanju u Nemačkoj, donela je veliki prtljag, zbog čega je Unverdiju “pao” mrak na oči. Ipak, sve su ih potrpali u avion kojim su upravljali češki piloti koji će takođe završiti iza rešetaka s Dokovićem.
Pre poletanja iz Praga piloti su devojkama podelili dokumentaciju koju je trebalo da prouče ako ih neko u Urugvaju pita za razlog dolaska. Neke od njih dobile su brošuru prema kojoj su u Urugvaj došle kako bi radile turističko istraživanje za Unverdijevu agenciju, a druge brošuru o istraživanju uticaja 5G mreže. Nove enigma pojavila se u Nici, gde je u avion ukrcano 15 velikih torbi s odećom. Devojkama su objasnili da je običaj kad se ide u Urugvaj da se lokalnom stanovništvu donesu torbe s odećom za siromašne, nakon čega su poleteli. Jedna od devojaka je torbe i fotografisala te stavila na Fejsbuk na šta je Unverdi “poludeo” i tražio da to fotografiju odmah skine.

Crne torbe

Nakon sletanja u Montevideo, u kojem će ostati samo dan-dva, devojke su smestili u hotel, da bi im sledeći dan rekli da se vraćaju u Evropu. Devojke su primetile da su se na izlasku iz hotela u prtljazi za povratak ponovno pojavile one velike crne torbe u kojim je trebala biti ojeća za siromašne, međutim, kada su pitale Unverdija za torbe, on im je rekao da ništa ne brinu.

Međutim, torba je bilo i više nego što su poneli iz Evrope i bile su pretovarene. Izbio je novi nepredviđen problem jer su vozači njihovih kombija torbe dovezli do običnoga terminala u aerodormu u Montevideu, a ne do VIP terminala, gde torbe ne prolaze kontrolu.

Informer

 


Videvši što se događa, Unverdi je pobesneo i počeo da histeriše da se torbe ponovno utovare i dovezu do VIP terminala, što su vozači i učinili. Torba je bilo toliko da nisu stale u prostor za prtljag nego su neke morale biti utovarene u prostor s putnicima, a pri utovaru Unverdi je rekao devojkama da slučajno ne otvaraju torbe u avionu, što je među njih unelo nelagodu jer su prvi put posumnjale da su deo nečega ilegalnoga.

- Počele smo međusobno tiho komentarisati da možda u prtljagu nije nekakav novac ili droga - rekla je na ispitivanju jedna od jevojaka. Let je dobro prošao pa su sleteli u Nicu, nakon čega su se one kombijem vratile u Hrvatsku, a torbe “s odećom za siromašne” nastavile su drugim putem. Ukrcali su ih u kombije i prevezli do Basela u Švajcarskoj gde će ih, s Dokovićem koji je došao da ih pregleda, pokupiti švajcarska policija.