30.05.2020.

23:35

Foto:

Hronika

DRASTIČNA PRESUDA ZA 'SLUČAJ TATON'! Monah Sava osuđen na 13 godina robije!

Apelacioni sud u Beogradu je, posle tri prvostepena postupka, doneo konačnu odluku i Puzigaći povećao kaznu za godinu dana u odnosu na prethodnu presudu! Ovo je ujedno poslednja i nadrastičnija kazna za "slučaj Taton", a bilo je ukupno 14 okrivljenih u ovom postupku.

U obrazloženju svoje odluke, Apelacioni sud je naveo da je Viši sud u presudi od pre godinu dana previše cenio olakšavajuće okolnosti na strani Puzigaće, dok sa druge strane nije u dovoljnoj meri uvažio otežavajuće okolnosti:

- Pokojni Bris Taton, navijač francuskog sportskog kluba Tuluz, okrivljene nije poznavao niti im je dao bilo kakav povod da ga napadnu. Pritom su, prilikom izvršenja krivičnog dela, pokazane bezosećajnost, bezkrupuloznost i surovost.

Puzigaća je, prema optužnici, označen kao jedan od organizatora napada na navijače francuskog Tuluza uoči utakmice sa Partizanom. Kako je istaknuto u presudi, Puzigaća je pozvao navijačku grupu "Rebels" na obračun i delio im baklje i palice.

ŠOK SVEDOČENJE TETKE UBIJENE PEVAČICE! Jelenina majka sumnjala: VLADIMIR I KUMA VERA ZNAJU KO JE UBICA?!

- Zajedno sa ranije osuđenima učestvovao je u napadu na Tatona tako što su ga tukli rukama, nogama, palicama, bakljama i drugim predmetima. Okružili su ga i pokušali bakljom da mu zapale lice, ali se Taton okrenuo, pa su mu zapalili kosu. Pritisli su ga na metalnu ogradu na Obilićevom vencu i onda su ga dvojica ili trojica bacila sa stepenica, sa visine od oko četiri metra - navodi se u obrazloženju presude.

Puzigaća je, inače, u prvom sudskom postupku osuđen na 32 godine robije. Međutim, bio je šest godina u bekstvu, a kad je 2015. uhapšen na aerodromu u Atini i izručen Srbiji, stekao je pravo na novo suđenje. Ispostavilo se da se on u međuvremenu zamonašio u jednom ruskom manastiru u Tajlandu i postao monah Sava.

Na početku suđenja negirao je da ima ikakve veze sa napadom na Tatona. Tokom tog postupka pojavilo se i troje novih svedoka, koji su poljuljali zvaničnu verziju iz optužnice da su "grobari" bacili pristalicu Tuluza preko ograde u podzemnu garažu, navodeći da se Taton sam sapleo i pao, bežeći od tuče.

Puzigaća je, inače, poslednji sa spiska od ukupno 14 optuženih za ovaj incident. Đorđe Prelić je jedini koji se još nalazi na odsluženju robije od 10 godina, a svi ostali su odslužili kazne.