03.02.2021.

23:25

Foto:

Hronika

OTKRIVAMO DETALJE HAPŠENJA MEĐUNARODNE BANDE! Koluvijin vozač "pao" sa 22 KILOGRAMA HEROINA!

Čajetinac Miloš Tofilović (47)uhapšen je prekjuče sa šestoricom saradnika zbog šverca 22 kilograma heroina nabavljenog u Turskoj, koji je trebalo da bude prodat u Bugarskoj, Srbiji i Americi! Tofilović je hapšen i u novembru 2019. zajedno sa Predragom Koluvijom (40), vlasnikom plantaže "Jovanjica", gde je zaplenjeno oko 4,5 tona marihuane!

Vođa u Bugarskoj

Kako smo saznali od izvora iz istrage, Tofilović je prekjuče uhapšen u Srbiji zajedno sa Nišlijom M. S. (37), dok su ostali osumnjičeni za šverc heroina uhvaćeni u Bugarskoj. U toj zemlji je uhapšen Žarko Momčilović (40), koji je označen kao vođa ove narko-bande (pogledajte okvir), kao i bugarski državljani D. S., A. N., G. H. i N. H.
- Cela akcija hapšenja ove narko-bande urađena je u saradnji sa američkom agencijom za borbu protiv narkotika (DEA) i bugarskom policijom. U Srbiji su zaplenjena dva kilograma heroina, a u Bugarskoj još 20 kilograma ove droge. Ova grupa je, tokom prošle i ove godine, krijumčarila heroin iz Turske, a zatim je prodavala tu drogu u Bugarskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i u Srbiji - objasnio je naš izvor.

Inače, Tofilović je 14. novembra 2019. vozio vlasnika "Jovanjice" Predraga Koluviju kad su zaustavljeni sa blinkerima na "audiju" i lažnim policijskim dokumentima u blizini Stare Pazove. Istog dana je otkriveno da se na Koluvijinom poljoprivrednom dobru kod Stare Pazove nalazi jedna od najvećih plantaža indijske konoplje (marihuane) u Evropi. Osim Tofilovića i Koluvije, tada su uhapšena još sedmorica zaposlenih na imanju "Jovanjica".

Usledila je opsežna istraga, koja je rezultirala podizanjem dve optužnice. U optužnici "Jovanjica 1", pored Koluvije, našli su se još Zdravko Milošević, Vladan Živojinović, Stevan Holić, Boban Jovanović, Petar Živanović, Vule Bojović, Branislav Miljević i Petar Hricaj. Optužnica "Jovanjica 2" obuhvatila je pripadnike bezbednosnih službi koji se sumnjiče da su štitili vlasnika "Jovanjice". Na njoj su se tako našli agenti BIA Aleksandar Tošić i Branislav Radosavljević, policajci Radovan Bojović, Zoran Baštovanović i Milan Kendija, dok je pripadnik Vojnoobaveštajne agencije (VOA) Saša Vujisić izbegao hapšenje i za njim je raspisana poternica. U ovom slučaju su optuženi i Koluvijin vozač Miloš Tofilović i Slaviša Milinković. Koluvija se i dalje nalazi u pritvoru, dok je Tofilović krajem prošle godine pušten da se brani sa slobode, ali je prekjuče dolijao zbog heroina.

Marihuana i ulje


Podsetimo, prilikom prvog pretresa Koluvijinog imanja, kako je Informer ranije objavio, primećeno je da na paketima marihuane stoje deklaracije s natpisom "Kosovo". Takođe su pronađene i bočice kanabisovog ulja na kojima je bilo napisano "Mejd in Holand". Na tom ulju je bila ispisana čak i cena u evrima, tačnije pet mililitara je koštalo 349 evra!

Sve to ukazuje da je Koluvija, umesto legalne proizvodnje industrijske konoplje, gajio zabranjenu industrijsku konoplju, od koje se dobija marihuana, ali i kanabisovo ulje, koje se u nekim zemljama koristi za lečenje najtežih bolesti. Koluvija, inače, ima firme i u Severnoj Makedoniji i u Sloveniji, gde je proizvodnja medicinske marihuane legalna. U Srbiji je to i dalje strogo zabranjeno.
Početkom oktobra prošle godine počelo je suđenje za "Jovanjicu 1" i tada su svi okrivljeni negirali krivicu, tvrdeći da su optužbe "van pameti". Za "Jovanjicu 2" još nije zakazan početak suđenja. 

Vođa bande hapšen i 2007. godine

Bugarska policija je u julu 2007. uhapsila Žarka Momčilovića, zvanog Vlasinac, nakon što je ranjen u vatrenom obračunu u elitnom sofijskom naselju Beli brezi. Momčilović je u tom trenutku kod sebe imao dokumente na ime Makedonca Igora Momirovskog, ali ubrzo se našao na slobodi. Za Momčilovićem je ranije tragao i srpski MUP zbog sumnje da je krijumčario deset kilograma čistog heroina zaplenjenog 2003. u automobilu u centru Beograda. Do zaključenja ovog broja Informera nije nam stigla potvrda da li je Momčilović zbog toga bio osuđen na zatvorsku kaznu.