15.01.2022.

22:13

Foto: M.S./Printskrin

Hronika

DEA OTKRILA JOŠ JEDAN ŠIFROVANI JEZIK KLANA VELJE NEVOLJE Ove pojmove su najčešće koristili

Prema navodima američke DEA, jedan od načina komunikacije bio je i slikovni jezik kojim su kriminalci opisivali razne vrste droge.

Tako su oni supstancu kojom su trgovali romantičnim i nežnim imenima, pa su omiljeni kokainski beli prah zvali su snežna pahulja, a ekstazi crveno srce.

Do ovih saznanja došla je DEA dugotrajnom istragom delovanja klanova od Amerike prema Evropi i o tome sačinila izveštaj. 

Medu dešifrovanim simbolima je veliki broj emotikona, odnosno smajlića, kojima se uglavnom simbolizuje uticaj vrste droge na raspoloženje. Tako kokain predstavlja smajli snežne pahulje, Sneška, ključa ili ribice, dok je ilustracija za heroin na internetu braon srce ili zelena zmija.

Informer

Oznaka za kokain bio je smajli pahulje

- Uprava za borbu protiv droga je svesna da organizacije za trgovinu drogom koriste emodžije za kupovinu i prodaju pilula bez recepata i drugih zabranjenih droga na društvenim medijima i putem e-trgovine - objasnili su autori vodiča koji je izdala DEA.

Navedeno je da se za metadon koristi emodži plavo srce, kristal ili epruveta. Takode, MDMA (ekstazi) označava se crvenim srcem, znakom iks (X), pilulom ili bombonom. Iz američke uprave za suzbijanje narkotika (DEA) upozoravaju da je univerzalni znak za drogu crveni list.

Karteli i njihove produžene ruke smajlijima, osim narkotika, označavaju i psihoaktivne lekove, mahom antidepresive, koji se kupuju bez recepta.

Tako je ilustracija za ksanaks čokolada, pilula ili emodži autobusa.

Podsetimo, Velja Nevolja, Marko Miljković Mesar, i još 20 pripadnika ove bande uhapšeni su 4. februara i još su u pritvoru.

Terete se za seriju brutalnih ubistava, reket, preprodaju droge i druga najteža krivična dela. Sumnja se da su u "kući strave" u Ritopeku prvo svirepo mučili, a potom ubijali i mleli svoje protivnike.