09.09.2023.

22:30

Foto: pablic

Hronika

Osmorica monstruma osuđeni na doživotne: Žrtve ubijali, silovali, klali, spaljivali...

Od ovog broja, njih petorica robijaju u Srbiji. Od ostale trojice jedan je preminuo, drugi je prebačen da služi robiju u Crnoj Gori, a trećem je kazna ukinuta i naloženo je novo suđenje.

Prvi koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora u Srbiji je sada pokojni Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin. On je 5. januara 2021. osuđen zbog silovanja devojčice od 12 godina.

Malčanski berberin preminuo u zatvoru

Devojčicu iz Suvog Dola oteo je 20. decembra 2019. na putu do škole, a ona je pronađena posle desetodnevne potrage. Tokom otmice, devojčica je pretrpela užasno zlostavljanje. Nakon pronalaska u selu Pasjača, bila je hospitalizovana u niškom Kliničkom centru.

Dejan Dabović (32) je 26. decembra 2019. u ulici Alekse Šantića u Novom Sadu ubio Dušanku Jocović (35). Devojku je ubio nakon što je sa njim raskinula dugogodišnju emotivnu vezu. Svirepi ubica je žrtvu sačekao ispred ulaza zgrade u kojoj je živela, nakon čega ju je napao i iskasapio nožem. Kaznu služi u Crnoj Gori, čiji je državljanin.

Informer

Radomir Blagojević (52) osuđen je 2022. u Višem sudu u Beogradu, jer je 13. jula 2020. u Surčinu polio benzinom Zoricu Kalinić i živu je zapalio. Apelacioni sud je tu presudu ukinuo i naložio da se suđenje ponovi. Pored toga, Blagojević se tereti i da je u junu 2020. godine u mestu Radinac kod Smedereva, u kući svoje sestre, silovao R. N. koju je poznavao odranije.

Narednu kaznu doživotnog zatvora izrekao je Apelacioni sud u Kragujevcu, koji je preinačio prvostepenu presudu od 20 godina i osudio Rumuna Virđinela Jovanova (39) zbog pokušaja silovanja i ubistva Radinke Kostić (86) iz sela Rečice kod Požarevca. U noći između 4. i 5. januara 2021. pijan je ušao u njenu kuću, dok je spavala, i uz pretnju nožem pokušao da je siluje. Nakon što je žena pružila otpor, zadao joj je smrtonosni ubod nožem.

Apelacioni sud u Novom Sadu je jedini koji je do sada prvostepenu doživotnu kaznu preinačio u manju pa je Miloja J. (84), optuženog za obljubu dečaka (8), pravosnažno osudio na 20 godina.

Branislav Muratagić (44) iz Beograda osuđen je zbog pljačke i ubistva vlasnika menjačnice Dragana Pantelića (55) u Zemunu. Pantelića je ubio u kozmetičkom lokalu pored menjačnice "Maps" u Ulici 22. oktobra, 17. decembra 2019.

Muratagić je žrtvi ispalio pet metaka u leđa i oteo mu 50.000 evra u raznim valutama. Pobegao je sa novcem koji je potrošio na kupovinu automobila "audi A4" i "smart", kao i na luksuzan život.

Informer

Viši sud u Vranju je u martu osudio Dejana Pavlovića (46) na kaznu doživotnog zatvora i odredio mu meru obaveznog lečenja od alkoholizma. On je 23. marta 2022. kuhinjskim nožem ubio suprugu Snežanu, koju je prethodno zlostavljao. Teretio se i za nasilje nad dvema ćerkama, od kojih je jedna tada bila maloletna.

Pobio brata i porodicu zbog novca

Penzionisani vatrogasac Goran Džonić (59) iz Moravca osuđen je na doživotnu robiju, jer je 27. septembra 2021. na mestu "Dudin gaj" iz koristoljublja usmrtio brata od tetke Gorana Đokića (57), inače vlasnika menjačnice u Aleksincu, njegovu suprugu Gordanu (56) i ćerku Lidiju Đokić (26). Zbog novca ih je sve pobio i zapalio.