10.09.2023.

07:00

Foto: facebook.com/Legende devedesetih

Hronika

Godišnjica pogibije slavnog repera: Gru nastradao tokom kajtinga na Dunavu

Kako je naknadno utvrđeno, nalet vetra brzine od oko 70 kilometara na sat vinuo je Grua u vazduh i dva puta ga tresnuo o površinu reke, pri čemu je na dva mesta polomio kičmu i ostao nepokretan zbog čega nije mogao da se spase. Od snažnih udara u vodu, najverovatnije je već bio i onesvešćen pa se brzo udavio i nije mu bilo pomoći.

Andonov je, inače, bio veliki zaljubljenik u ekstremne sportove i obožavao je snoubord i kajting. Reč je o ekstremnom vodenom sportu u kom kajtborder klizi po površini vode pomoću specijalne daske za surfovanje, dok ga vuče zmaj.

Kao da je naslutio tragediju, Gru je samo dve nedelje ranije na društvenim mrežama napisao: "Na kajtu ne možeš da doživiš nesreću, a da ne pogineš..."

Dalibor Andonov rođen je u Dimitrovgradu 8. marta 1973. U Beogradu je završio Srednju mašinsku školu i upisao Višu poslovnu školu koju nije završio.

Prvi rep album "Da li imaš pravo" izdao je 1995., a godinu kasnije i komercijalno najuspešniji rep album "Gru 2" posle kojeg postaje lider stare škole srpskog repa.

Sa velikim hitovima "5-ak" i "Biću tu", Gru je na albumu provukao i gangsterski prkosnu himnu"Srce" i emotivno slamajuću "Dosta mi je svega", uspostavljajući sjajan balans između komercijalnog i andergraunda.

Informer

Do danas, niko u Srbiji nije uspeo da napravi uspešniji rep album. Postao je opštepoznat posle objavljivanja provokativnog spota za pesmu "Biću tu".

Dao domaći zadatak svim ostalima

U njemu su se 1996. po prvi put pojavile devojke koje će kasnije da oforme grupu "Models". Ispod su bili ispisani nasumično birani brojevi, po uzoru na reklame za hot-lajn. Međutim, ti brojevi su zaista postojali pa je kasnije u spotu preko tih brojeva pisalo rasprodato. 

Sa Ajs Nigrutinom je 2010. godine snimio spot za pesmu "I dalje me žele". U braku sa bivšom manekenkom Danicom Prvulović dobio je dva sina, Vuka i Relju.