13.09.2023.

18:45

Foto: printskrin You tube

Hronika

Voja Amerikanac "zveknuo" vlasnika kafića! Najmasovniji ubica zabetoniran i bačen u Dunav?!

U vlasnika lokala smrtonosni hici su ispaljeni pre tačno 27 godina iz dva oružja, pištolja i revolvera "magnum". Dvojica napadača su imali fantomke na glavama. Njihov identitet nikad nije otkriven, iako se od početka verovalo da je Milovanović bio samo jedna u nizu žrtva Vojislava Raičevića, zvanog Voja Amerikanac.

Raičević je u to vreme slovio za najvećeg ubicu na beogradskom asfaltu. Tako impozantan spisak likvidacija, kako tvrde upućeni, nema nijedan ubica ni pre ni posle njega - ni Sretko Kalinić, a ni Veljko Belivuk!

Obezglavio "voždovački klan"

Policijska operativna saznanja govore da je, pre misterioznog nestanka u maju 1997., počinio petnaestak nerasvetljenih likvidacija.

Navodno je ubio majora Arkanovih "Tigrova" Zorana Stevanovića, Baranina Jugoslava Juga Vučinića, vođu "voždovačkog klana" Gorana Vukovića Majmuna, policijskog inspektora Dragana Radišića, pojedine političare i novinare...

Informer

Saga o Voji Amerikancu zapravo je priča o početku klana "Amerika", bliskog raznim službama državne bezbednosti, čiji tragovi i danas postoje. On je kao vođa klana oko sebe okupio desetak kriminalaca, mahom iz Crne Gore, sa prekookeanskim kriminalnim stažom.

Pričalo se da je "Amerika" zapravo bila eskadron smrti Slobodana Miloševića i da su imali spisak po kome su ubijali za službu.

Iako je važio za najopasnijeg, najbrutalnijeg i najmasovnijeg profesionalnog ubicu devedesetih, Voja je naizgled bio čovek prijatnog izgleda i gospodskih manira, neupadljiv. Međutim, bio je nesumnjivo opasan psihopata.

Umeo je da se maskira u ženu ili popa i da čeka žrtvu satima na kiši i vetru. Neverovatno hladnokrvan, mogao je da sedi da pije i jede sa čovekom da ovaj ne oseti ništa čudno i da ga iznenada "zvekne"!

Osvetnici ga mučili pa isekli?

Posle nestanka Voje Amerikanca, govorilo se da je njegovo telo jedno od tri zabetonirana i bačena u Dunav kod Golupca! Kružila je zatim priča da su ga osvetnici mučili, isekli i njegove delove tela razbacali po Beogradu, da ga je iz osvete ubila italijanske mafija iz Amerike...

Informer

Očigledno je da se mnogima zamerio, pa i policiji. Njegov nestanak nikada nije zvanično rasvetljen, a tri godine kasnije je proglašen mrtvim.  

Likvidirao Ćentu i Cecinu kumu!

Posle ubistva Zemunca Radeta Ćaldovića Ćente, kako se i danas prepričava na beogradskom asfaltu, Voja Amerikanac je unezveren utrčao u jednu od tada najpopularnijih beogradskih diskoteka. Seo je za šank i naručio piće.
- Najviše volim kada se ispruže ovi sa službenom! - rekao je tada šankeru, kome je tek kasnije postalo jasno šta je Raičević rekao. 
Kao udarna vest tog 15. februara 1997. bila je da je u Francuskoj ulici ubijen Ćenta, nekadašnji nerazdvojni prijatelj Ljube Zemunca. Zajedno sa njim tada je nastradala i Maja Pavić, novinarka i kuma Svetlane Cece Ražnatović.