• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

07.06.2023

11:57 >> 18:15

SERIJA LIKVIDACIJA POSLE UBISTVA VOJE AMERIKANCA: Suvlasnik "Stupice" izrešetan na Senjaku,  jer je iskasapio vođu klana "Amerika"!

Vesti

SERIJA LIKVIDACIJA POSLE UBISTVA VOJE AMERIKANCA: Suvlasnik "Stupice" izrešetan na Senjaku, jer je iskasapio vođu klana "Amerika"!

Podeli vest

Milan Roganović Rogo (28), koji je u svoje vreme slovio za ozbiljnog kriminalca i narkodilera, likvidiran je 7. juna 1997. godine ispred kafića "Fan" u ulici Koste Glavinića kod broja 2 na Senjaku

Kad je izašao iz lokala, seo je u svoj "mercedes" i tada su se pojavili napadači, koji su bili sakriveni. Na Roganovića je ispaljeno na desetine metaka, a pucano je iz dva oružja kalibra devet i 7,65 milimetara.

Klan "Amerika", kome je pripadao, važio je za jednu od najjačih kriminalnih organizacija sredinom devedesetih godina prošlog veka, takozvanom eskadronu smrti Državne bezbednosti. Članovi tog klana tada su bili glavni naručioci i počinioci nekih likvidacija.

Ubistvo Roganovića zvanično nikad nije rasvetljeno, ni posle 26 godina.

Vojislav Raičević, poznatiji kao Voja Amerikanac, bio je vođa klana "Amerika". Sam je organizovao, ali i počinio brojne likvidacije. Smatran je najspretnijim profesionalnim ubicom koji je umeo da se maskira u prosjaka ili ženu, kako bi se približio žrtvi. Prozvan je "gospodar smrti".

Zbog ličnog sukoba, Voja je likvidirao i Radeta Ćaldovića Ćentu i njegovu pratilju, novinarku Maju Pavić, inače Arkanovu i Cecinu kumu. Do sukoba njega i Ćente, jednog od glavnih žestokih momaka stare garde, došlo je kad je Ćaldović odbio da mu plati posle jednog odrađenog atentata.

Ćenta je rekao da će platiti 80.000 maraka onome ko ubije nekog čoveka, a kada se pojavio Voja nakon odrađenog posla i zatražio nagradu, ovaj ga je oterao rečima: "Koga ti možeš da ubiješ? Pogledaj se!" Odgovor na ovo pitanje, Ćenta je dobio kada je sledeći put video cev puške koju je u njega uperio Raičević. 

U isto vreme, kriminalna grupa "Amerika" već je bila u ratu sa "surčincima" zbog čega je, posle Ćentinog ubistva, između vrha policije i tadašnjih šefova beogradskog podzemlja pao dogovor da se Raičević likvidira.

Miša Tigar ga overio metkom u glavu

Njegovi dotadašnji prijatelji, Milan Roganović i Bojan Petrović sa kojima je bio suvlasnik kafea "Bojan Stupica", zajedno sa Ćentinim zetom Mišom Cvijetinovićem, zvanim Miša Tigar i Miša Dizeldorf, oteli su Voju i snimali njegovo mučenje kako bi priznao da je ubio Ćentu.

Mišin motiv bila je isključivo osveta, dok su Rogo i Petrović hteli da preuzmu Vojine poslove. Navodno ga je Petrović držao, Rogo ispalio četiri metka u njegovo rame dok nije priznao, a onda ga je Miša Tigar "overio" metkom u glavu.

Foto: printscreen

Bojan, Rogo i Voja, nekada složna braća

Vojino telo nikada nije pronađeno, mada godinama kruže glasine da je iskasapljen, a delovi tela bačeni u Dunav ili negde zakopani. Jedino je pronađen njegov zapaljen džip.

Posle nestanka Raičevića, u martu 1997. godine, na ulicama Beograda počeo je surovi mafijaški rat za prevlast. Njegovi prijatelji krenuli su u osvetu, nastojeći da likvidiraju sve za koje su sumnjali da su bili umešani u Vojino ubistvo. Na tom spisku, kako se kasnije ispostavilo, bilo je dvadesetak imena, poput Roganovića, Petrovića, Cvijetinovića, Juse, Badže, Šijana, Ašanina, Kundaka...

Za veliki broj informacija koje danas poseduje policija i javnost zaslužan je svedok pod pseudonimom Srećko, koji je za života upravo govorio o toj crnoj listi za odstrel. Međutim, njegovo raskomadano, obezgavljeno i delimično spaljeno telo pronađeno je 2003. godine u Mađarskoj. Glava je otkrivena 11 dana kasnije i mađarska policija sumnja da je držana u frižideru! 

Prema svedočenju Srećka, posle ubistva Raičevića na čelo Amerikanaca je stao Mileta Miljanić Majk i on je sastavio osvetničku listu. Počinioci likvidacija su, navodno, "Amerikanci" Željko Maksimović Maka, Nikola Maljković Maljavi, Ivan Delić Ica i drugi.

Ubistvo prvog čoveka policije Radovana Stojičića Badže, potreslo je sam vrh države i mafije. Na njegovoj sahrani, jedan pored drugog, bili su njegovi dugogodišnji prijatelji i saradnici Slobodan Milošević i Željko Ražnatović Arkan.

Iver ne pada daleko od klade
Klan "Amerika" je postao tada previše moćan, svojevrsna vojska sastavljena od profesionalnih ubica. Govorilo se da su "Zemunci pre Zemunaca", a jedan od njihovih glavnih ciljeva bilo je istrebljenje "voždovačkog klana", koji je tada vršljao Beogradom.
 

Hapšenje Damjana Roganovića, koji je "pao" u Holandiji u novembru prošle godine u sklopu velike međunarodne akcije u kojoj je zaplenjeno 115 kilograma kokaina, vrednog 11 miliona evra, najbolji je primer da iver ne pada daleko od klade.

Upravo on je Rogov naslednik. Kao i njegov pokojni otac, koji je posedovao značku i legitimaciju crnogorske tajne službe, i sin Damjan je uhapšen kao pripadnik "kavačkog klana" za koji se zna da je blisko povezan sa crnogorskom Agencijom za nacionalnu bezbednost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Neša

pre 9 meseci

I šta sa ovim tekstom??? Jel treba da se divimo krimalcima i nemoći države da ih saseče? Gde su tekstovi o pametnoj deci Srbije???

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59