• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/el popular

19.06.2022

10:25

ZORANU JAKŠIĆU SMANJENA KAZNA U PERUU! Jednom od vođa "klana Amerika" suđeno zbog 800 kilograma kokaina! POKUŠAO BEKSTVO KROZ TUNEL

printscreen

Vesti

ZORANU JAKŠIĆU SMANJENA KAZNA U PERUU! Jednom od vođa "klana Amerika" suđeno zbog 800 kilograma kokaina! POKUŠAO BEKSTVO KROZ TUNEL

Podeli vest

Zoranu Jakšiću, navodno jednom od vođa klana Amerika koji u Peruu bio osuđen na 25 godina robije zbog šverca 800 kilograma kokaina, smanjena je kazna za dve godine, prenosi peruanski El Popular

Drugi krivični apelacioni sud Višeg suda smanjio je kaznu zatvora državljaninu Srbije Zoranu Jakšiću sa 25 na 23 godine, na koju je osuđen zbog švecra 800 kilograma kokaina pre šest godina. 

- Pravosuđe je prihvatilo žalbu Jakšićeve odbrane na presudu Nacionalnog višeg krivičnog suda kojom je osuđen na 25 godina zatvora - piše El Popular.

Foto: Poder Judical del Peru

Zoran Jakšić šest godina iza rešetaka

Jakšić je, kako se sumnja, jedan od ključnih ljudi najdugovečnijeg kriminalnog klana sa Balkana poznatog kao "grupa Amerika“. Prošle godine je ponovnim suđenjem u Peruu bio drugi put osuđen na 25 godina zatvora. 

Podsetimo, prva presuda iz 2019. godine ukinuta je krajem 2020. godine jer je utvrđena proceduralna greška –  sudija koji je sudio Jakšiću učestovao je i u istražnom postupku protiv njega, što nije dozvoljeno. Zbog toga je presuda ukinuta i naloženo novo suđenje, a Jakšić je na kraju osuđen na istu kaznu. Osim njega, još osam osoba osuđeno je na kazne od 15 do 35 godina zatvora.

Prošle godine u februaru odlukom peruanski sud naložio je i da Jakšić, pošto odsluži zatvorsku kaznu, bude proteran iz ove zemlje, objavio je „Canal N“. 

Jakšić je u Peruu osumnjičen i da je finansirao kopanje tunela kojim je trebalo da pobegne iz zatvora Migel Kastro Kastro u Limi, glavnom gradu Perua. Plan je bio da tunel poveže zatvorsku kuhinju i jednu kuću blizu zatvora, ali je njegova izgradnja zaustavljena pošto je policija otkrila da Jakšić planira bekstvo, pa je prebačen u drugi zatvor – preneo je Piedras Gordas.

Foto: Informer

Hapšenje Zorana Jakšića

Njegovi partneri u izgradnji ovog tunela navodno su bili članovi jednog od najmoćnijih kriminalnih organizacija u Meksiku – Sinaloa kartela, saopštila je tada peruanska policija. Vođa ovog kartela Hoakin Guzman poznatiji kao El Čapo je 2015. godine pobegao iz zatvora u Meksiku upravo kroz jedan ovakav tunel.

Jakšić je uhapšen 2016. godine u policijskoj akciji "Golondrinas“ lastavica. Policija je utvrdila da je Jakšić zaslužan za to što je peruanski kokain počeo da se prodaje van granica ove države jer su preko njega uspostavljene veze i kontakti neophodni za međunarodni šverc droge.

Inače, kako su navodili perunaksi mediji ranije, Jakšić je imao više od 40 lažnih identiteta, navodno toliko je njegovih lažnih pasoša nađeno. Najčešće su to bila lažna dokumenta Srbije i Bosne i Hercegovine. Sa jednim takvim je i uhapšen 2016. godine kada je pokušao da iz Ekvadora uđe u Peru, nakon čega je vraćen u Limu, gde je potom i osuđen.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija