14.09.2023.

22:26

Foto: Arhiva

Hronika

Otkriveno ko je zapalio ćeliju u zatvoru "Zabela"! Umalo da stradaju Rade Marković i Legijini vojnici!

Naime, protiv zatvorenika Igora Spasića (46), zvanog Spale, podnete su krivične prijave zbog sumnje da je namerno zapalio ćeliju u kojoj je bio sa još jednim cimerom!

Spasić se tereti da je zapalio dušek u ćeliji i time ugrozio svoju i bezbednost drugih osuđenika.

Informer

Bivši pripadnici "crvenih beretki" se nalaze u Sedmom paviljonu

- Spasiću se na teret stavlja krivično delo ugrožavanje opšte bezbednosti. Prema prijavi, on je tog dana, oko 16 sati, upaljačem zapalio dušek u ćeliji u kojoj je bio sa Aleksandrom Šabićem, koji je u to vreme navodno spavao. Kako se navodi, posle toga je izbio požar, a on je stavio sto na vrata da ne bi unutra mogli da uđu zatvorski stražari. Iako je ćelija bila puna dima i pretio im da ih uguši, Spasić nije dozvoljao stražarima poal sata da uđu. Čuvari su na kraju provalili u ćeliju i izvukli oba osuđenika napolje i ukazali im prvu pomoć. Obojica su se nagutala dima, a jedna od njih je bio onesvešćen. Obojici je ukazana pomoć u bolnici - priča dobro upućen izvor informer.rs.

Ćelija u kojoj su bili je izgorela, a malo je falilo da zahvati i krovnu konstrukciju.

Požar je tada primetio Branko Berček (46), nekadašnji pripadnik "crvenih beretki", koji je bio u redovnoj šetnji u zatvorskom krugu.

Informer

Branko Berček, bivša "beretka" je prvi primetio požar

On je odmah dozvao zatvorske čuvare koji u kućicama motre na zatvorenike i obavestio ih da dim kulja iz ćelije na drugom spratu Sedmog paviljona. Čuvari nisu mogli odmah da odozgo sa zida vide dim jer je bilo sunčano vreme, a ćelija u kojoj je bio požar se nalazi nisko.

Spasić, koji u zatvoru boravi 13 godina zbog raznih razbojništava tvrdi da on nije krivac.

Informer

Nenad Bujošević Rambo je takođe u istom delu zatvora

- On je nadležnima ispričao da su za sve krive električne instalacije, koje su prouzrokovale požar. Takođe je izjavio da je mokrim čaršafom pokuašo da ugasi požar, kao i da nije sprečavao stražare da uđu unutra- saznaje informer.rs.

Posle požara, Spasić i njegov cimer su prebačeni u druge ćelije.

Motiv požara nije poznat.

Inače, u strogo strogo čuvanom Sedmom paviljonu "Zabele" višedecenijske kazne služe Radomir Marković  (77), bivši šef Državne bezbednosti u vreme vladavine Slobodana Miloševića, Nenad Bujošević Rambo (53) i Branko Berček (46), bivši pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO) kojima je bio komandant Milorad Ulemek Legija (55), kao i Sretko Kalinić (49), osuđeni pripadnik "zemunskog klana".