06.10.2023.

06:42

Foto: facebook.com/Legende devedesetih

Hronika

Žuća "overen" u glavu na Konjarniku! Aktera filma "Vidimo se u čitulji" namestio prijatelj!

Tog 6. oktobra 1996. godine, oko 20 časova, na uglu ulica Glasinačke i Vladimira Tomanovića zaustavio se "fijat punto" i iz njega je na travnjak izbačen Dimitrov, a potom su se začuli hici.

Žuća je pogođen sa četiri metka, od kojih ga je jedan pogodio u stomak, jedan u levu stranu grudi i dva u glavu - u potiljak i u slepoočnicu. Odmah se tvrdilo da je "overen" sa dva hica. Očevidaca zločina nije bilo, a komšije su tvrdile da ništa nisu ni videle ni čule.

Informer

Policija je, prilikom uviđaja, pored kontejnera našla pet čaura kalibra 7,62 milimetra za "tetejac".
Na mestu zločina, čim se proširila vest o ubistvu Dimitrova, pojavili su se pripadnici "voždovačke ekipe".

Među njima je bio i tadašnji vođa "voždovčana" Miodrag Mija Baškalović, i to na štakama, jer je prethodno bio ranjen. Baškalović je jedan od retkih preživelih aktera kultnog filma "Vidimo se u čitulji", u kojem se pojavio i Žuća.

Namamljen porukom preko pejdžera

Istražitelji nisu pronašli oružje od koga se Dimitrov, kako kažu oni koji su ga poznavali, nije odvajao. To ne znači i da ga nije imao kod sebe kobne večeri. U momentu kad je likvidiran, bio je sportski odeven i to bez pancir košulje koju je nosio posle nekoliko pokušaja atentata na njega.

Informer

Njegove prijatelje sa Voždovca, koji su na vest o ubistvu dojurili na mesto zločina, to je nagnalo na pomisao da ga je likvidirao neko koga je on dobro poznavao i u koga nije sumnjao.

Ubica zvanično nikad nije nađen, iako se pričalo da iza likvidacije Dimitrova stoji njegov prijatelj Bojan Petrović (kasnije i sam ubijen), koji ga je namamio porukom na pejdžer. Petrović ga je navodno "namestio" nekim Novopazarcima, i to zbog poslova oko droge.

"Voždovčani" su nekad slovili za "najjaču ekipu u gradu". Zenit su doživeli za vreme šefovanja Gorana Vukovića Majmuna, koji se "proslavio" ubistvom Ljubomira Magaša, poznatijeg kao Ljuba Zemunac, u Frankfurtu 1986. godine.

Vuković je formirao grupu koja je u to vreme važila za najorganizovaniju i najbrutalniju u kriminalnim sredinama na području celog Beograda.

Sunovrat "voždovčana" posle ubistva Majmuna

Ova ekipa često je bila u sukobu sa drugim "kolegama", posebno sa komšijama sa Zvezdare, pa je mnogo članova ubijeno - Aleksandar Knežević Knele, Bojan Banović Boki, Romeo Savić, Branislav Matić Beli, Žuća... Krajem 1994. godine ubijen je i sam Majmun.

Informer

Na njegovo mesto "uskače" Baškalović, učesnik mnogih oružanih obračuna u kojima je i sam više puta ranjavan. Ipak, "voždovački klan" više nikad nije bio u vrhu kriminala kao kada je na njegovom čelu bio Vuković.