• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.S.

20.07.2023

15:08

Obećavali u sportu, a onda zastranili! Ovo su najpoznatiji bokseri, kik-bokseri, MMA borci  i džudisti, koji su završili u kriminalu

facebook.com/Legende devedesetih

Vesti

Obećavali u sportu, a onda zastranili! Ovo su najpoznatiji bokseri, kik-bokseri, MMA borci i džudisti, koji su završili u kriminalu

Podeli vest

Od Ljube Zemunca do Petra Maukovića, četiri decenije kasnije skoro da se ništa nije promenilo, jer sportisti, prevashodno oni koji se bave borilačkim sportovima nažalost završavaju umesto na sportskim stranama u rubrici crna hronika

Petar Mauković profesionalni bokser, a sada radnik obezbeđenja jednog splava na Savi u bloku 70 na Novom Beogradu, u petak 30. juna, brutalno je pretukao gosta kome je polomio lobanju, a nesrećni mladić je zbog krvarenja u mozgu pao u komu. Mauković je uhapšen i nalazi se u pritvoru, dok je pretučeni mladić i dalje u bolnici.

Nažalost bokseri, kik-bokseri, MMA borci, džudisti i prelako odlaze u kriminal i veliki broj njih je i ubijen u obračunima kriminalnih klanova, ili su završili na višegodišnjim robijama.

Staru gardu srpskog podzemlja možda najbolje predstavalju Ljuba Zemunac, Giška, Žorž Stanković, Gidra, Šijan i Mihajlo Divac inače svi uspešni sportisti, ali ih malo ko pamti po tome.

Foto: printscreen

Ljubomir Magaš

 

Ljubomir Magaš (38), poznatiji kao Ljuba Zemunac i dan danas važi za nekog ko je pojam u srpskom podzemlju. Bio je veoma perspektivan bokser, ali je umesto u ringu karijeru gradio na ulici. Ostao je upamćen po pljačkama, reketiranju, iznudi, a osuđivan je i za silovanje. Ubijen je 1986. godina ispred zgrade suda u Frankfurtu, a likvidirao ga je Goran Vuković Majmun vođa "voždovačkog klana" sa kojim je bio u sukobu. 

Foto: Printcreen

Đorđe Božović Giška

Đorđe Božović Giška (36), završio je Fakultet za sport i fizičku kulturu u Beogradu, bio je i bokser "Radničkog", a kako je sam jednom izjavio u ringu ga je samo dobio drugi žestoki momak Georg Žorž Stanković (46) koji je boksovao za "Crvenu zvezdu".

Foto: facebook.com/Legende devedesetih

Žorž Stanković

Obojica su bili poznati u podzemlju i obojica su ubijeni. Giška je ubijen na ratištu u Hrvatskoj u Gospiću 1991. godine, dok je Žorž ubijen u sačekuši u blizini kafića koji je držao na Novom Beogradu u novembru 1993. godine.

Foto: Printcreen

Mihajlo Divac

Mihajlo Divac (28) bio je uspešan bokser i jedan od aktera kultnog filma "Vidimo se u čitulji". Kao pripadnik elitne 63. padobranske brigade učestvovao je u ratu u Hrvatskoj i Bosni. Policija ga je označila kao vođu novobegradskog klana, reketaša i nasilnika koji lako puca. Ubijen je u februaru 1995. godine ispred hotela "Putnik" tokom bokserskog turnira "Beogradski pobednik" kada je ušao u sukob sa bivšim bokserom Radovanom Radusinovićem koga je ranio, a ovaj je uzvratio i ubio ga.

 

Foto: facebook.com/Legende devedesetih

Zoran ŠIjan

 

Zoran Šijan (35) šef "surčinskog klana" devedesetih godina, bio je evropski prvak u kik-boksu i reprezentivac Jugoslavije. Naravno ostao je poznat po kriminalnim poslovima, a likividiran je krajem novembra 1999. godine u mafijaškoj sačekuši u centru Beograda.

Miodrag Stojanović Gidra (51), bio je poznati bokser, kikbokser i MMA borac, koji je osamdesetih godina živeo i radio u Holivudu gde je snimao filmove. Po povratku u Srbiju promovisao je MMA, ali su mediji tada izveštavali da se povezao sa beogradskim kriminalcima. Ubijen je u februaru 2001. godine u sačakuši kod teniskih terena stadiona "Partizana".

Foto: facebook.com/Legende devedesetih

Miodrag Stojanović Gidra

Ako su devedeset bile godine bezakonja i možda je i bilo za očekivati da sportisti završe u kriminalu situacija se ništa nije popravila ni poslednjih godina.

Dušan Panajotovic, džudista i ultimat fajter više puta je hapšen između ostalog zbog pokušaja ubistva, a kao član kriminalne grupe sumnjičen je za otmice, prodaju droge, nošenje i prodaju oružja. Poslednji put je hapšen početkom januara 2021. godine kada je na Kopaoniku polomio stolove i inventar u restoranu jer navodno konobar nije hteo da ga usluži.

Foto: Printcreen

Miljan Đurašinović

 

Ultimet fajter Miljan Đurašinović, poznatiji kao Tasmanijski đavo, često je bio u crnoj hronici. On je teško ranjen u opštoj tuči na novogodišnjem dočeku 2006. godine, a 2008. godine je mačetom napao i teško povredio vlasnika jedne kladionice, zbog čega je osuđen na 7 godina zatvora. Kada je izašao na slobodu nastavio je po starom, a na suđenju 2016.godine nokautirao je policajca koji je svedočio protiv njega. Nakon toga više puta je hapšen, a poslednji put krajem 2018. godine kada je oteo i pretukao bivšu suprugu.

Bokser David Cufaj uhapšen je u Južnoj Americi zbog krijumčarenja kokain iz Perua u Evropu. Osuđen je na 17 godina zatvora. 

Nikola Stevanović, njegov brat Stefan i Petar Bajić, bili su uspešni bokseri i šampioni pred kojima je bila blistava karijera, ali su onda 2012. godine uhapšeni zbog pljačke u Atini. Kasnije su hapšeni i zbog šverca droge, a južnoamerička policija ih je označila za bliske saradnike Zorana Jakšića vođe klana "Amerika" koji u Peruu izdržava zatvorsku kaznu zbog krijumčarenja kokaina.

Inače 2018. godine za samo pet meseci ubijena su trojica sportista. Prvo je 18. aprila 2018. godine u kafiću "Ispod mosta" u centru Beograda ubijen džudista Luka Radulović koji je pre toga hapšen kada je automobilom presekao put koloni predsednika Aleksandra Vučića, a hapšen je i zbog droge.  Dva meseca kasnije 7. juna 2018.godine u sačekuši u Ćupriji je likvidiran kik- bokser Predrag Milovanović, koji se zbog problema sa zakonom vratio iz Švajcarske u Srbiju.

Foto: Printcreen

Luka Radulović

 

Radoš Joksimović MMA borac ubijen 18. septembra te iste godine u kafiću u Kragujevcu. Ubica je uhapšen i osuđen na 16 godina zatvora, ali je ostala tajna koji je motiv ove likvidacije i da li se Joksimović zamerio nekom jer se bavio poslovima obezbeđenja. 

Nažalost ovo su samo neki od sportista koji su završili na stranicama crne hronike.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija