26.10.2023.

06:47

Foto: Fejsbuk

Hronika

Ludi Đoka zaklao celu porodicu prijatelja i obljubio mrtvo telo njegove žene! Ovo je najmorbidniji ubica u Srbiji

Đorđe K. Adamović, zvani Ćosa, bio je cenjeni majstor za pneumatsku opremu za bušenje, u srećnom braku sa Miroslavom, s kojom je imao dvoje dece, Sašu i Anetu.

Đorđe N. Adamović (43) do tada je već šest puta bio osuđivan i proveo više od deset godina u zatvoru zbog dva silovanja, jednog pokušaja silovanja, bludne radnje i napada na milicionera. Sumnjičili su ga i za ubistvo jedne devojke, Jasne Đurić...

Manje je zarađivao kao bravar, a više koljući svinje po kućama. Alat i noževe za taj posao napravio je svojeručno. Bio je prek, svadljiv, sklon tučama, a oblačio se ekstravagantno. Nisu ga ni leti viđali bez svilenog šala i finih rukavica.

U Austriji je 1974. vanbračno živeo sa jednom ženom iz Slovenije i iz te veze je dobio sina. Nju je, uoči porođaja, udario automobil na ulici i nije joj bilo pomoći, dok je beba spasena. U Boru je bio poznat kao Đoka Ludi.

Imenjaku poklao golubove

Njih dvojicu spojili su golubovi. Ludi je, poput ostalih borskih zaljubljenika u ove ptice, često navraćao da vidi Ćosino jato od preko stotinu visokoletača. Tako se desilo da su Ćosa i njegov brat provodadžisali Ludom, pa je ovaj u svoj stan doveo jednu mladu Paraćinku i sa njom živeo neko vreme.

Ali, kad je u istrazi ubistva Jasne Đurić bio osumnjičen i Ludi, Paraćinka se vratila roditeljima. Ludi je za propast ove veze okrivio Ćosu i jedne noći mu poklao i podavio sve golubove, a uz to mu je javno pretio da će mu se osvetiti!

Svađa među njima trajala je dve godine, a onda je došla Nova 1985. Porodica Đorđa K. Adamovića planirala je put u Paraćin, ali ih je sneg zadržao u Boru. Prvog januara dolazili su im prijatelji na čestitanje, a Ćosa je pozvao i Ludog da se izmire.

Informer

Tom prilikom poklonio mu je i dva goluba. Ludi se nije dugo zadržao. Ali vratio se oko jedanaest sati uveče i provalio u dom usnulih ukućana.

Brutalno silovao i devojčicu (7)!

Prema navodima optužnice, prvo je nekim metalnim predmetom nekoliko puta udario po glavi zaspalog domaćina, a zatim ga izbo nožem. Isto je učinio i sa njegovom suprugom Miroslavom.

Devetogodišnji dečak Saša, na osnovu posekotina po rukama, pokušao je da se odbrani, ali ga je Ludi lako savladao. Sedmogodišnju Anetu je prvo silovao, pa ubio, a zatim se vratio u spavaću sobu i obljubio i mrtvo Miroslavino telo!

Uhapšen je 5. januara 1985. i osuđen na smrt. Utvrđeno je da je Ludi u vreme zločina kod sebe imao perorez i ručno napravljen nož, na kojima su nađeni tragovi krvi. Krv, koja je odgovarala ubijenima, nađena je i na njegovom kaputu i pantalonama.

Obesio se u ćeliji

Đoka Ludak je posle izrečene smrtne kazne ispričao u intervjuu za "Književne novine" kako je naprečac osumnjičen:

- Kucaju mi prijavu, nisam poneo naočare, ali stojim iza inspektora i gledam. Krupna slova, razaznajem. Pitam: 'Jel' smeta što gledam?' Odgovara mi: 'Ne smeta', kad ja vidim da kuca Đorđe K. Adamović. To je pokojni Ćosa, a ja sam Đorđe N. Adamović. 'Zašto si stavio moje ime i prezime?' Inspektor, kad je završio, udario je pečat i rekao: 'Ovo je za tebe'. Ja gledam onaj papir, iscepam ga na četiri dela i vratim mu nazad: 'Ovo je za tebe'. Inspektor je slegao ramenima i izašao.

Najmorbidniji ubica iz Srbije obesio se u ćeliji zatvora u Zaječaru 1988., pre konačne odluke o pomilovanju ili izvršenju presude.