Autor: Informer.rs/J.L.

11.03.2024.

15:00

Foto: Printscreen You Tube

Hronika

Srpske devojčice ubio muslimanski snajperista! Dok su se igrale lastiša, monstrum ih je nemilosrdno pokosio mecima (VIDEO)

Skoro 29 godina navršilo se od ubistva srpskih devojčica Milice Lalović (10) i Nataše Učur (9) u sarajevskom naselju Grbavica. Za taj užasan i monstruozan zločin još niko nije odgovarao, a taj užas dogodio se u toku primirja na sarajevskom ratištu. Bila je to njihova poslednja igra i to samo osam meseci pre potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i završetka rata u BiH.

Snajperista sa zgrade “Lorisa” na Trgu Pere Kosorića, današnjem Trgu heroja, ubio je 11. marta 1995. godine desetogodišnju Milicu i devetogodišnju Natašu koje su igrale lastiša u Ulici Rave Janković, ispred zgrade na broju 59, u naselju koje je tada bilo pod srpskom kontrolom.

Prema izjavama očevidaca i svedoka stradanja, snajperista koji je pucao sa desne strane Miljacke, sa zgrade „Lorisa", bio je pripadnik sarajevske 101. brigade tzv. Armije RBiH, Sejo Piskić.

Devojčice su odmah prevezene u bolnicu, a prema zapisniku iz bolnice, Milica je dovežena mrtva, dok je Nataša umrla 15 minuta nakon prijema. 

Vođa bosanskih muslimana Alija Izetbegović je govorio za ovaj zločin da nisu ubijene srpske devojčice, nego građanke Sarajeva i da će se otkriti zločinac koji je to počinio. Sejo Piskić jeste formalno jednom priveden, ali nikada nije odgovarao, tačnije optužnica nije podignuta protiv njega.

Slava herojima i svim srpskim civilima koji su dali život za srpski narod i svetu srpsku zemlju!