26.04.2024.

16:25

Foto: Uprava Carina

Hronika

Carinici otkrili egzotičnog saputnika: Pokušao da prošvercuje afričkog papagaja!

Slučaj je otkriven kada je na red za kontrolu na ulazu u zemlju pristigao automobil stranih registarskih oznaka, čiji je vozač i jedini putnik rekao da nema ništa za prijavljivanje i da sa sobom nosi samo lični prtljag.

"Međutim, tokom kontrole koja je usledila, na suvozačkom sedištu pronađen je kavez prekriven crvenim platnom, u kojem se nalazio papagaj 'White-bellied parrot'. Ptica je odmah predata Graničnoj veterinarskoj inspekciji koja će je zbrinuti u ZOO vrt Palić, dok je putnik u daljoj nadležnosti policije i tužilaštva", saopštila je Uprava carine.

Iz kancelarije za sprovođenje CITES Konvencije Ministarstva zaštite životne sredine, potvrđeno je da se radi o zaštićenoj vrsti afričkog papagaja, za čiji je prekogranični promet potrebna dozvola.

Podseća se da je za tranzit egzotičnih kućnih ljubimaca, koji spadaju u zaštićene životinjske vrste, pored uobičajene dokumentacije, potrebno posedovati i posebnu dozvolu, o čemu se detaljnije informacije nalaze na sajtu Uprave carina u odeljku ''Kućni ljubimci''.