03.07.2024.

16:50

Foto: Tanjug

Hronika

"Teroristi i kriminalci ne spavaju"! Ministar Dačić sa proslave dana SAJ: "Srbija se ponosi vama" (FOTO)

- Srbija je stabilna i bezbedna i tako će i ostati, jer ste decenijama unazad vi pokazali da ste spremni da date život za nju - poručio je Dačić na obeležavanju Dana Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP-a i jubileja - 45 godina postojanja jedinice.

Podsetio je da je od osnivanja jedinica nekoliko puta menjala naziv i konstatovao da su, pored toga, principi rada ostali isti.

- Odlučnost, profesionalizam, hrabrost i efikasnost u teškim situcijama bili su i ostali vaš zaštitni znak. To ste bezbroj puta potvrdili konkretnim akcijama - poručio je Dačić pripadnicima jedinice.

Ocenio je da savremenom svetu prete brojne opasnosti i naveo da nas nedavni teroristički napad ispred izraelske ambasade podsetio na ozbiljnost pretnji sa kojima se suočavamo.

- Teroristi i kriminalci ne spavaju i zato moramo bitni stalno budni i na oprezu - istakao je Dačić.

On je pripadnicima jedinice poručio da stoje na prvim linijama odbrane Srbije i da je njihova hrabrost, požrtvovanost i profesionalizam primer i inspiracija za sve.

Usaglasio se sa predlogom komandanta SAJ-a da na dan Dan policije pripadnici policije u špaliru pozdrave decu svojih poginulih kolega.

Podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao veoma visoku ocenu policiji i BIA-i za aktivnosti koje su sproveli prethodnih dana, nakon terorističkog napada ispred izraelske ambasade i poručio je da će država prva udariti na one koji nameravaju da udare na nju.

Dačić je istakao da pripadnici SAJ-a koji su branili Srbiju i narod nisu ratni zločinci. 

- Srbija se ponosi vama i sigurno je da će uvek stajati iza onih koji se nalaze na braniku naše zemlje i naših državnih i nacionalnih interesa - poručio je Dačić.

Ocenio je da zajednički cilj Ministarstva i pripadnika policije treba da bude što veće poverenje naroda i građana u tu instituciju.

Informer

Dačić je najavio da će do kraja nedelje biti razmotrena trenutna situacija sa crvenim alarmom o terorističkim pretnjama u Srbiji.

Komandant jedinice, pukovnik policije Spasoje Vulević naveo je da je jedinica od svog osnivanja uvek težila da odgovori na sve postavljene zadatke.

- U svetlu trenutnih bezbednosnih izazova, sa kojima se savremeni svet suočava, uz migraciju stanovništva iz drugih delova sveta ka Evropi, načelo stalne pripravnosti i gotovosti prikladno definiše naše operativne principe - odlučnost, iznenađenje, brzina - rekao je Vulević.

On je istakao saradnju jedinice sa Vojskom Srbije, kao i da je oprema koja je nabavljena poslednjih godina omogućila da SAJ bude uvek korak ispred.

Naveo je da posebno mesto u srcima pripadnika jedinice zauzima 16 poginulih kolega.

- Njihova žrtva predstavlja trajni primer časti, herojstva i patriotizma, koji nam obasjava i pokazuje put kojim treba dalje da idemo - rekao je Vulević.

Poručio je da je SAJ spreman u svakome trenutku da zaštiti živote i sigurnost građana Srbije.
Specijalna antiteroristička jedinica je organizaciona jedinica u sastavu Direkcije policije, Ministarstva unutrašnjih poslova.

SAJ je savremena, visokoprofesionalna antiteroristička jedinica policije, usko specijalizovana i opremljena najsavremenijom specijalističkom opremom, namenjena za izvršavanje složenih i visokorizičnih zadataka bezbednosti i zaštite Republike Srbije i njenih građana.