• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.06.2024

16:44

Oglasio se čelnik MUP! Objasnio šta znači crveni nivo bezbednosti (FOTO/VIDEO)

Zoran Sinko

Vesti

Oglasio se čelnik MUP! Objasnio šta znači crveni nivo bezbednosti (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Pomoćnik načelnika Policijske uprave za grad Beograd Ivan Cvijović ocenio je danas da po svim karakteristikama napad na žandarma ispred izraelske ambasade u Beogradu može da se kvalifikuje kao teroristički akt i dodao da su zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i Policijska uprava za grad Beograd preduzeli određene mere u cilju povećanja bezbednosti građana.

Cvijović je komentarišući jučerašnji napad na žandarma ispred izraelske ambasade u Beogradu rekao da su preduzete određene bezbednosne mere na mestima gde dolazi do okupljanja većeg broja ljudi i da je pojačano prisustvo policijskih službenika.

- Država je pokazala da je spremna, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova da sve preduzme radi veće bezbednosti i otklanjanja mogućih pretnji. A kada se kaže crveni nivo bezbednosti, to je znači ovo što vidimo na ulicama u ovom trenutku i još određene stvari koje se preduzimaju, koje su, da kažem, operativne prirode sa kojima ne bih u ovom trenutku mogli da izlazimo u javnost - rekao je Cvijović za Tanjug.

On je naveo da je istraga u vezi sa napadom na pripadnika žandarmerije u toku i da će se utvrditi sve činjenice u vezi sa tim slučajem. Kako je dodao, odmah po događaju preduzete su mere da se utvrdi da li je napadač samostalno delovao ili je reč o organizovanoj grupi, te da se istraži, ukoliko je to u pitanju, ko čini tu grupu i ko su saučesnici.

 

 

- Kada je lice koje je lišeno života, napalo kolegu žandarma ispred ambasade, odnosno u neposrednoj blizini objekta izraelske ambasade, u tom trenutku je bilo i uočeno lice sumnjivog ponašanja u blizini komande žandarmerije. Tako da u ovim slučajevima nema potrebe da verujemo u slučajnosti u tom smislu - rekao je on.

Komentarišući to što samostrel, oružje koje je koristio napadač, može da se nabavi u slobodnoj prodaji, Cvijović je naveo da je u skladu sa zakonom oružja i municije u kategorijama oružja prepoznat samostrel, ali da mora da ima određene karakteristike da bi podlegao registraciji kod nadležne policijske stanice.

- Ukoliko nema te karakteristike, on može da se kupi u slobodnoj prodaji - pojašnjavajući da su karakteristike za to domet i brzina ispaljenja srele, odnosno pritisak pod kojim se ispaljuje.

 

- Ostaje za neki naredni period mogućnost rasprave za i protiv naoružanja,odnosno da li treba pooštravati ili ne odredbe zakona o oružju i municiji što se tiče nabavke i odredbe koje se tiču prodaje sredstava koja mogu poslužiti za ovakve događaje - rekao je on.

Dodao je da je najvažnije što je žandarm reagovao ispravno i što je sprečio napadača u svojoj nameri.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija